Integralna pletenica s kaduljom i sjemenkama

shutterstock
Prijatelji životinja pozivaju na suosjećanje i slavljenje života uz tradicionalna uskrsna jela na biljnoj bazi. Ova pletenica pogodno je i za sve alergične na mlijeko ili jaja.
Vidi originalni članak

Sastojci:

  • 400 g integralnog pšeničnog brašna
  • 400 g glatkog brašna tip 550
  • 2 žličice morske soli
  • 2 vrećice kvasca
  • 1 žličica šećera
  • malo manje od 4 dl tople vode
  • maslinovo ulje
  • 15-tak listića kadulje
  • sjemenke suncokreta, lana i sezama.

veganski Uskrs Pašticada od sejtana i francuska bez jaja za veganski Uskrs

Priprema

  • Kvasac, šećer i decilitar tople vode pomiješati i pričekati da se kvasac podigne. Integralno brašno usuti u zdjelu u kojoj ćeš raditi kruh. Dodati dignuti kvas, 3-4 žlice maslinova ulja, nasjeckane listiće kadulje, sjemenke suncokreta, lana, sezama te možda još decilitar tople vode.
  • Tijesto zamijesiti i pritom paziti da ne bude tvrdo, već mekano i lagano ljepljivo. Ostaviti da se diže jedan sat, poklopljeno alu-folijom i zamotano u krpu. Nakon toga dodati bijelo brašno i malo manje od dva decilitra tople vode. Tijesto dobro izraditi rukama, pa ga opet pokriti i ostaviti da se diže.
  • Nakon pola sata do sat vremena, ovisno o tome koliko se tijesto dignulo, premijesiti ga i podijeliti na tri dijela. Spojiti ih na jednom kraju i plesti kao pletenicu. Pletenicu staviti u pleh, premazati je po vrhu maslinovim uljem, posuti sjemenkama i još pokojim listićem kadulje u komadu.
  • Peći u pećnici na 180°C s ventilatorom (odnosno na 200°C, bez ventilatora) otprilike 45 minuta i još 15 minuta na 150°C.
Posjeti missZDRAVA.hr