Idealne za osjetljive na gluten: Palačinke od heljdina brašna
Heljda je vrlo bogata dijetalnim vlaknima, ne sadrži gluten, smanjuje visoki tlak i kolesterol te regulira razinu šećera u krvi. Bogata je mineralima, flavonoidima i esencijalnim aminokiselinama.
Sastojci:
- 100 g heljdina brašna
- 100 g rižina brašna
- 25 g šećera (ili zamjene za šećer)
- 1/2 čajne žlice sode bikarbone
- 1/2 čajne žlice soli
- 25 g maslaca
- 350 ml mlijeka ili vode
Priprema: U jednoj zdjeli pomiješaj suhe sastojke, a u drugoj mlijeko ili masla. Potom spoji sve zajedno i ponovno dobro promiješaj. ostavi da stoji 30 minuta. ako je tijesto pregusto, dodaj još mlijeka (tijesto treba biti iste gustoće kao i obično tijesto za palačinke). Peci ih kao i obične palačinke. Posluži s medom ili javorovim sirupom.
Promijene koje su mi se dogodile od kad ne jedem gluten.