Hrana koja može uzrokovati upale u tvom tijelu
S druge pak strane, stalna, kronična upala u organizmu može biti vrlo štetna i povezana je s povećanim rizikom od razvoja mnogih bolesti poput dijabetesa, srčanih bolesti, pretilosti i mnogih drugih. Zanimljivo je da i hrana koju jedeš također ima veliki utjecaj na razvoj upalnog stanja.
Koje su dvije ukusne voćke koje tjeraju žgaravicu?
U nastavku ti donosimo listu namirnica koje mogu uzrokovati upalu.
Šećer i visoko fruktozni sirup
Šećer (saharoza) i visoko fruktozni sirup dvije su najčešće vrste dodanog šećera koje koristimo u prehrani. Istraživanja su pokazala kako prehrana koja obiluje šećerom i visoko fruktoznim sirupom uzrokuje upalno stanje koje može dovesti do razvoja bolesti. Također, pokazalo se kako može ometati protuupalni učinak omega – 3 masnih kiselina.
Namirnice bogate trans mastima
Svi se slažemo kako su sintetske trans masti jedna od najnezdravijih vrsta masti koje postoje. One prvenstveno nastaju u procesu proizvodnje margarina, iako se proizvođači sve više okreću tehnologiji pomoću koje u procesu proizvodnje ove štetne tvari ne nastaju. Za razliku od trans masti koje su prirodno prisutne u mliječnim proizvodima i mesu, dokazano je kako sintetske trans masti uzrokuju upalna stanja i povećavaju rizik od razvoja bolesti. Osim što mogu smanjiti razinu dobrog, HDL kolesterola, unos sintetskih trans masti povezan je i s povećanjem razine određenih upalnih markera.
Alkohol
Poznato je da umjereni unos alkohola može blagotvorno djelovati na zdravlje. No pretjerani unos alkohola može povećati upalna stanja u organizmu i potencijalno dovesti do sindroma propusnog crijeva zbog kojeg se postojeće upalno stanje može proširiti na ostale dijelove tijela.
Procesirano meso
Konzumacija procesiranog mesa, poput kobasica, slanine, šunke i dimljenog mesa, povezana je s povećanim rizikom od razvoja srčanih bolesti, dijabetesa te karcinoma želuca i debelog crijeva.
Novo istraživanje: Pivo izgrađuje i jača mišiće?