Vrganji s tjesteninom - ručak u duhu sezone
Vrganji s tjesteninom
Gljive su izvrsne u rižotima, omletima, palačinkama, umacima i juhama. Možeš ih pohati i puniti, a nezamjenjiv su sastojak slanih pita i savijača. Pogodne su za izradu raznolikih jela jer se odlično slažu i s povrćem i s mesom.
Pogodne su za izradu raznolikih jela jer se odlično slažu i s povrćem i s mesom.
Sastojci:
- šaka suhih vrganja
- maslinovo ulje
- žlica maslaca
- sol
- papar
- tjestenina prema izboru
- luk
- 2 režnja češnjaka
- žlica sjeckanog peršina
- 1/2 žličice suhe kadulje
- 50 ml bijelog vina
- 180 ml vrhnja za kuhanje.
Priprema
- Suhe vrganje namoči u vrućoj vodi. Ostavi da se namaču sat, dva. Zatim ih procijedi, ali sačuvaj tekućinu koja ti je ostala od namakanja.
- Na maslinovu ulju poprži sitno nasjeckani luk pa dodaj češnjak i maslac. Na to stavi ocijeđene suhe vrganje, posoli i popapri te dodaj sitno sjeckani peršin i kadulju.
- Podlij bijelim vinom i ulij malo tekućine preostale od namakanja vrganja. Pirjaj na laganoj vatri 30 minuta. Prije kraja umiješaj vrhnje za kuhanje pa ostavi na vatri još koju minutu.
- Posluži uz tjesteninu.