Grčki jogurt dobio "kremastijeg" konkurenta s većim udjelom proteina i kalcija
Kad razmišljaš o proizvodu koji je pun proteina, kremast je i sadrži probiotike, vjerojatno pomisliš na grčki jogurt . Ali, s Islanda je stigao novi proizvod Skyr koji bi mogao postati ozbiljna konkurencija grčkom jogurtu.
Skyr je tradicionalni Islandski sir koji se radio od sirovog mlijeka, a sada se radi od obranog. Iako je zapravo sir u SAD-u ga etiketiraju kao jogurt. Nutritivne vrijednosti su mu gotovo iste kao kod grčkog jogurta s tim da sadrži veći udio proteina i kalcija. Probiotičke kulture u Skyru su također vrlo slične onima iz Grčkog jogurta. Skyr od obranog mlijeka sadrži oko 12% proteina, 3% ugljikohidrata i 0, 5 % masti.
Zdravstvene prednosti Skyra
Istraživanja su pokazala brojne prednosti za zdravlje koje ima Skyr i drugi visokoproteinski jogurti, uključujući:
- Dobar je za probavu jer sadrži probiotičke kulture
- Jača imunitet
- Zbog visokog udjela proteina može doprinijeti zdravom mršavljenju
- Viši udio kalcija, pozitivno utječe na kosti
Analizirali smo pet Grčkih jogurta dostupnih u Hrvatskoj
Prednosti u odnosu na Grčki jogurt
- Blaži okus, zbog čega je prihvatljiviji za različite dobne skupine
- Dva do tri puta veći udio proteina
- Kremastija struktura
12 trikova za mršavljenje s Grčkim jogurtom