Gratinirani karfiol
Gušti u karfiolu
Karfiol - povrće koje se po meni, bez obzira što je svugdje dostupno, i dalje premalo koristi u svakodnevnoj kuhinji. A i kad se koristi, ljudi ga prečesto znaju prekuhati ili ga preliti s previše slatkog vrhnja ili vrhnja za kuhanje, što nije dobro jer se onda izgubi sav okus ovog fantastičnog povrća. Kod gratiniranog karfiola slatko vrhnje mora biti u minimalnim količinama, zato da bi dobili na kremoznosti ovog jela.
Osnova umaka kojim se prelijeva kuhani karfiol prije gratiniranja su ostaci od stabljike karfiola. To je tajna cijelog umaka. Probaj ovaj recept i više nikad nećeš spremati gratinirati karfiol na drugačiji način. Ovo je zapravo vrlo jednostavan ručak, a k tome i jeftin, jer za oko 25 kuna možeš nahraniti cijelu svoju obitelj.
Sastojci za 4 osobe
- 2 glavice karfiola
- 1 žličica vinskog octa
- sol
- svježe mljeveni papar
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 kapula
- lovorov list
- 2 grančice timijana
- 120 g slatkog vrhnja
- svježe izriban muškatni orašćić
- 2 jušne žlice krušnih mrvica
- 100 g ličkog škripavca
- 30 dag parmezana
Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti gratinirani karfiol!
Priprema s guštom- Operi karfilol. Odvoji cvjetove karfiola od središnje stabljike i odstrani listove.
- Veće cvjetove raspolovi tako da svi budu približno
jednake veličine. Stabljiku i cijeli srednji dio koji ostane nasijeci
na komadiće veličine oko 1 cm. Najtvrđi dio sredine baci.
- Zagrij
vodu, dodaj sol i ocat te pusti nek zavrije. Ocat služi da karfiol
zadrži bijelu boju. Blanširaj kratko karfiol, oko 3-4 minute. Izvadi i
ostavi da se ocijedi.
- Maslinovo ulje i luk pirjaj na srednjoj
vatri dok luk ne uvene. Dodaj sol, papar, lovor, timijan i komadiće
stabljike karifola. Dodaj 2 decilitra vode. Kuhaj 10 minuta dok stabljike ne
omekšaju. Dodaj 100 g slatkog vrhnja kad dio vode ispari i karfiol
postane mekan.
- Izvaditi lovor i timjan, Dodaj mu još malo soli i papra i izmiksaj u blenderu. Miksaj dok se ne
dobiješ kompaktan umak.
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva.
- U vatrostalnu posudu posloži cvjetove karfiola. Polij karfiol
pripremljenim umakom. Naribaj preko umaka muškatni oraščić. Dodaj
naribani lički škripavac i parmezan te pospi krušnim mrvice.
- Peci 15 minuta dok se ne zarumeni.
- Operi karfilol. Odvoji cvjetove karfiola od središnje stabljike i odstrani listove.
- Veće cvjetove raspolovi tako da svi budu približno jednake veličine. Stabljiku i cijeli srednji dio koji ostane nasijeci na komadiće veličine oko 1 cm. Najtvrđi dio sredine baci.
- Zagrij vodu, dodaj sol i ocat te pusti nek zavrije. Ocat služi da karfiol zadrži bijelu boju. Blanširaj kratko karfiol, oko 3-4 minute. Izvadi i ostavi da se ocijedi.
- Maslinovo ulje i luk pirjaj na srednjoj vatri dok luk ne uvene. Dodaj sol, papar, lovor, timijan i komadiće stabljike karifola. Dodaj 2 decilitra vode. Kuhaj 10 minuta dok stabljike ne omekšaju. Dodaj 100 g slatkog vrhnja kad dio vode ispari i karfiol postane mekan.
- Izvaditi lovor i timjan, Dodaj mu još malo soli i papra i izmiksaj u blenderu. Miksaj dok se ne dobiješ kompaktan umak.
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva.
- U vatrostalnu posudu posloži cvjetove karfiola. Polij karfiol pripremljenim umakom. Naribaj preko umaka muškatni oraščić. Dodaj naribani lički škripavac i parmezan te pospi krušnim mrvice.
- Peci 15 minuta dok se ne zarumeni.
Uz ovo jelo možeš poslužiti lakše barikirani chardonnay (da bude dovoljno svjež jer je jelo dosta lagano, ali i da se može nositi sa sirom na na karfiolu).
Serviraj toplo. Dobar tek!
Zdravo guštaj!
Tvoja Marinela