Fritule i čupavci u zdravom ruhu
Prijatelji i tim iz redakcije Zdrave Krave okupio se u Makronovi na radionici kuhanja ''Blagdanske slastice'' koju je vodila dugogodišnja Makronovina učiteljica kuhanja Tončika Cukrov. Tončika je u uvodnom dijelu radionice objasnila da je obično prva asocijacija polaznika njezinih radionica kako slastice bez šećera nisu ukusne, ali ubrzo slijedi iznenađenje - svi koji ih isprobaju vrlo brzo promijene mišljenje.
'Danas je, uz pomoć velikog izbora alternativnih zaslađivača koji ne dižu razinu šećera u krvi, moguće napraviti jednako ukusne i slatke, ali istovremeno i zdrave blagdanske kolače. Za pripremu čupavaca preporučam agavin sirup koji je dobra zamjena za slatki okus šećera, a za pripremu fritula steviju - specifičnog je okusa slatkoće, ali ako se dobro iskombinira ne dolazi jako do izražaja'.
Ove blagdanske slastice jednostavne su za pripremu, mogu stajati duže vrijeme (čupavci čak do 10 dana), a Tončika je otkrila i svoju kulinarsku tajnu: u sve kolače stavi malo soli, koja je poboljšivač okusa i pojačava slatkoću u samom desertu.
Sastojci za pripremu fritula (uštipaka):
- ½ kg brašna tip 850
- 2 žličice stevie (prirodni zaslađivač u prahu koji sadrži 0 kalorija)
- 1 pakiranje suhog bio kvasca (npr. Rapunzel - bio kvasac je bolji za tvoj probavni sustav)
- dva prstohvata soli
- 3 žlice bio margarina (npr. Vitaquelle koji sadrži palmine masnoće, sok od mrkve i lecitin, a lakši je za probavljanje, te ne sadrži konzervanse)
- korica limuna
- korica naranče
- 2/3 šalice grožđica
- 400 gr jogurta (Tončika je koristila Sojade jogurt s limunom koji možeš pronaći u bio&bio trgovinama)
- 2 žlice mirina (jako slatki začin na bazi riže koji često koristi umjesto ruma u kolačima)
- 4 dcl suncokretovog ulja (hladno prešano, za prženje)
Postupak:
- Pomiješati prosijano brašno, kvasac, sol i steviu.
- Dodati margarin i napraviti mrvice. Dodati oprane grožđice, koricu limuna i naranče, zatim postepeno dodati jogurt s mirinom i mijesiti. Dobivenu kuglu tijesta pokriti prozirnom folijom (ne zdijelu, nego tijesto) i ostaviti na toplom oko 1h ili dok se ne digne.
- Ugrijati ulje na srednje jakoj vatri. Dignuto tijesto propustiti kroz stisnutu šaku tako da ono prođe između palca i kažiprsta. Kuglicu tijesta otkinuti žličicom te ga staviti peći u duboko ulje. Peći dok ne porumene, iscijediti na papirnatom ubrusu.
Dodatni savjet: Ne znaš kako prepoznati kada je ulje dovoljno vruće za prženje? Umoči drveni štapić ili vilicu u ugrijano ulje, a kada se pojave mjehurići, tada znaš da možeš početi stavljati svoje fritule!
ČupavciSastojci za biskvit:
- 2 šalice brašna 850
- 1 šalica kukuruznog brašna
- 100 g badema (mljeveni)
- 2 žlice praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
- 1/2 šalice suncokretovog ulja (hladno prešano, za prženje)
- 2/3 šalice agavinog sirupa (dobra zamjena za slatki okus šećera)
- 2 ½ šalice mlijeka (sojino ili zobeno s vanilijom)
- 1 šalica vode
Priprema:
Sastojci za biskvit:
- 2 šalice brašna 850
- 1 šalica kukuruznog brašna
- 100 g badema (mljeveni)
- 2 žlice praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
- 1/2 šalice suncokretovog ulja (hladno prešano, za prženje)
- 2/3 šalice agavinog sirupa (dobra zamjena za slatki okus šećera)
- 2 ½ šalice mlijeka (sojino ili zobeno s vanilijom)
- 1 šalica vode
Priprema:
Pomiješati sve suhe sastojke. Posebno pomiješati tekuće sastojke koje se potom umiješaju u suhe sastojke, te se radi tekuća smjesa koju potom staviš u nauljeni lim.
Peći u velikom plitkom limu za pečenje 20 minuta na 180’C (dobiju se manji i tanji komadići) ili u manjem, a višem limu (veći komadi biskvita). U drugom slučaju potrebno je produljiti vrijeme pećenja dok biskvit na rubovima ne porumeni.
Sastojci za preljev:
- 6 žlica kakao praha
- 2 žlice aru praha (zgušnjivač koji možeš pronaći u bio&bio trgovinama)
- 1/2 šalice agavinog sirupa
- 2 šalice mlijeka ( možeš koristiti sojino ili zobeno s vanilijom)
- 1 šalica vode
- naranča (sok i naribana korica)
- kokosovo brašno
Priprema:
Pomiješati prva 3 sastojaka. Dodavati postepeno tekućinu i kuhati kratko dok se ne zgusne. Dodati na kraju narančinu koru i sok. Biskvit narezati na kocke / pravokutnike, te svaki pojedini komad umočiti u preljev te potom uvaljati u kokosovo brašno.
Ako i ti želiš naučiti raditi zdrave blagdanske kolače, prijavi se na Tončikinu radionicu ''Blagdanske slastice, kolači i keksi'' koja će se održati 13. prosinca u prostorijama Makronove.