Fritaja s vrganjima i mladim lukom
Ako želiš blagdanski stol bez namirnica životinjskog podrijetla dobar izbor je fritaja s vrganjima koji je osmislila Željka Fordren Jambrešić, autorica kuharice "Domaća jela", objavljene u izdanju Planetopije. Za fritaju su potrebni kukuruzna krupica, tofu, vrganji, mladi luk i začini
Sastojci:
- ¼ šalice kukuruzne krupice
- 1 šalica vode
- 30 dag tofua
- ¼ žličice kurkume
- 1 luk
- ½ žličice soli
- 2½ dag sušenih vrganja
- 2 žlice narezanog mladog luka za ukras
- 2 žlice maslinovog ulja
Priprema:
- Zakuhaj u slanoj vodi kukuruznu krupicu i kuhaj 10 minuta. Stavi je sa strane da se malo ohladi.
- Sušene vrganje natopi kipućom vodom i ostavi da odstoje 5 minuta pa ih ocijedi i sitno nareži. Luk nareži na polumjesece. Vilicom usitni tofu i dodaj mu sol i kurkumu.
- Na zagrijanu tavu stavi maslinovo ulje i na njemu prepeci kratko luk. Dodaj mu gljive i pirjaj 10 minuta, uz miješanje.
- Dodaj tofu i nastavi pirjati još 10 minuta. Kuhanu palentu izdrobi vilicom i dodaj u fritaju pa promiješaj. Ugasi vatru, dodaj mladi luk i još jednom sve dobro promiješaj.