Super fine kuglice s C vitaminom

Većina je već čula za goji bobice, ali njihovo iznimno pozitivno djelovanje na zdravlje nije toliko poznato. Naime, u sebi sadrže velike količine vitamina, minerala, proteina, polisaharida, aminokiselina i esencijalnih masnih kiselina. Ujedno male goji-bobice sadrže oko 500 puta više vitamina C od iste količine naranče te znatno više beta-karotena nego ista količina mrkve
Vidi originalni članak

Sastojci potrebni za 12 do 16 kuglica

  • 1/3 šalice (30 g) goji-bobica
  • 1 1/3 šalice (135 g) zobenih pahuljica
  • 1/4 šalice (25 g) mljevenih badema
  • 2 žlice chia-sjemenki
  • 1/4 šalice (60 g) lješnjakovog maslaca
  • 4 žlice javorovog sirupa
  • 1/2 žličice ekstrakta vanilije
  • 1/2 žličice mljevenog cimeta
  • 1/2 žličice mljevenog đumbira
  • 1/2 šalice muškatnog oraščića
  • 1/2 šalice (65 g) naribane mrkve
  • 1/3 šalice (30 g) zobenog brašna (ili ga sami načinite meljući zobeno brašno)

Priprema:

Najprije namočite goji-bobice u šalici vode i ostavite da stoje oko deset minuta, a tada ih ocijedite. U zdjeli pomiješajte zob, mljevene bademe i chia sjemenke. Dodajte lješnjakov maslac, javorov sirup, ekstrakt vanilije, mljeveni cimet, đumbir i muškatni oraščić, naribanu mrkvu i namočene goji-bobice te dobro promiješajte. Grabite mješavinu žlicom te rukama oblikujte kuglice veličine zalogaja. Čuvajte u dobro zatvorenoj posudi u hladnjaku do tjedan dana.

Recept preuzet iz knjige Superhrana, autorice Julie Montagu, izdanje Planetopija 2016.

Pročitaj više o knjizi Superhrana.

Posjeti missZDRAVA.hr