Dvoboj večera: omlet vs. sir i vrhnje
Što odabrati, pitanje je sad!
- Tražiš li laganu večeru bogatu proteinima odaberi omlet ili sir s vrhnjem. Naime, omlet od 2 jaja sa žličicom ulja osigurava oko 190 kcal i čak 11,2 g proteina.
- Slično, 100 g svježeg kravljeg sira i 50 g vrhnja (12 % m.m.) ima 170 kcal i 14,3 g proteina.
Kako bi sadržaj masti u oba jela bio što manji omlet peci na što manje masnoće odnosno odaberi vrhnje sa što manjim udjelom mliječnih masti. Oba jela upotpunit će kriška cjelovitog kruha sa sjemenkama, ali i povećati kalorijsku vrijednost za oko 150 kcal. Kako bi osigurala dugotrajnu sitost u omlet dodaj povrće poput tikvica, paprika, gljiva ili šparoga kada su u sezoni te osobito mahunarke poput mahuna, boba, slanutka. Ako paziš na liniju, izbjegavaj dodavati sir ili šunku u omlet jer mogu značajno povećati kalorijsku vrijednost.
Kako bi zdravo mršavjela, nije važno gledati samo broj kalorija, već i odakle te kalorije dolaze (primjerice, nije isto ako 100 kcal dobiješ od zasićenih masnoća i 100 kcal od cjelovitih žitarica). Unutar Mršavimo zajedno kluba na raspolaganju su ti redukcijski jelovnici prema mediteranskom, kontinentalnom i vegetarijanskom tipu prehrane koji sadrže 500 kalorija manje nego što bi ti trebale da ne mršaviš. Jelovnici su ujedno raznovrsni i uravnoteženi pa stoga unutar Mršavimo zajedno kluba možeš mršavjeti na prirodan i zdrav način.
Sir&vrhnje
Uz sir s vrhnjem odlično pristaje vlasac, luk ili češnjak, a dodatna prednost ovih namirnica je što potiču termogenezu odnosno povećavaju potrošnju energije. Sličan učinak ima i chilli, crvena paprika, đumbir i kurkuma pa slobodno eksperimentiraj s ovim začinima.
Recept: U posudi ili tanjuru pomiješaj sir i vrhnje, začini po želji i vilicom još jednom dobro promiješaj. Po želji ukrasi peršinom.
Zaključak: Oba izbora su odlična za večernji obrok: i omlet od jaja i sir i vrhnje, ali ipak za one koji paze na liniju možda je bolji odabir sir i vrhnje jer sadrži manje kalorija i više proteina.
Recepte za omlet potraži na gastro.hr
Savršeni omlet je kremast i ravnomjerno skuhan iznutra, gladak i zlatno žut izvana. Okus mu je izvanredan i pun, a pravi je omlet zasitan bez obzira je li pripremljen za doručak, ručak ili večeru. I to sve se postiže u 90 sekundi, koliko je otprilike potrebno da se napravi. Sastojci za pripremu ovog vjerojatno najjednostavnijeg jela su tek jaja, maslac ili ulje, začini i razni dodaci. Ako se odlučiš za gurmansku verziju omleta recept potraži na portalu Gastro.hr.
Zanima te recept za omlet bez jaja s tofuom?
Mršavi zdravo i prirodno uz uravnotežene jelovnike!