Dunja - pouzdana pomoćnica u regulaciji probave
Svježi plod dunje bogat je željezo, a sadrži i kalij, kalcij, magnezij, natrij, sumpor, klor i bakar, karoten (provitamin A), vitamine B1 i B2, vitamin C i niacin. Zbog visokog udjela kalija može bite koristan u regulaciji hipertenzije. Uz to bagat je vlaknima i pektinom, pa je tako idealno voće za sve koji žele izgubiti na težini, ali naravno samo ako se jede bez šećera.
Dunjin plod također pomaže kod probavnih smetnji i u regulaciji kolesterola zbog pektina koji snižava "loš" LDL kolesterol, a povisuje "dobar" kolesterol.
Mješavina za bolju probavu
- Pomiješaj po 15 g lista metvica, matičnjaka i stolisnika, sjemena lana i dunje, zatim islandskog lišaja i 10 g trave ive, pa tri žlice mješavine prelij s pola litre prokuhane i ohlađene vode.
- Ostavi da odstoji tri sata, zagrij u poklopljenoj posudi da bude mlako i pij tri do četiri puta po jednu čašicu pola sata prije jela.
Sok za regulaciju probave
- Operi i sitno naribaj kilogram dunja, pa ih procijedi kroz gazu ili upotrijebi kvalitetan sokovnik.
- Sok popij odmah jer brzo oksidira. Najbolje ga je piti prije jela.
Recept za parfe od kestena i dunja.