Domaći kruh sa sezamom
Sastojci:
- 10 dag integralnog brašna
- 30 dag brašna tip 850
- 1 vrećica bio kvasca bez aluminija
- ½ žličice rižinog slada ili agavina sirupa
- 1 žličica soli
- 375 ml vode
- 2 žlice maslinova ulja
- ½ šalice sezamovih sjemenki
Priprema:
Kvasac stavi u mlaku vodu i dodaj rižin slad te ostavi stajati pet minuta. Brašno prosij, pomiješaj sa soli i ¾ količine sezamovih sjemenki. Dodaj kvasac s vodom i zamijesi kuglu, dodaj ulje i stavi u nauljeni protvan i peci. U pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva Celzijevih peci 15 minuta, zatim smanjite na 140 stupnjeva i peci 15 minuta, i na kraju 10 minuta peci na 250 C. Kruh će dobiti zlatno smeđu koricu. Umotaj u kuhinjsku salvetu i reži kad se ohladi.
Radionoica pravljenja beskvasnog i drugih vrsta kraha
Miris tek pečenog kruha jedan je od najprimamljivijih mirisa, a ispeći svoj kruh poseban je doživljaj. Tončika Cukrov će ti u subotu 19. listopada od 10 do 14 sati korak po korak pojasniti kako pripremiti kvas, zamijesiti svoj kruh te će ti otkriti što je sve potrebno da bi ti kruh uspio. Na radionici ćeš naučiti raditi: kruh s kiselim tijestom, slatki bezglutenski kruh, 'sirovi' kruh s konopljom, kayu kuhani kruh, pivsko pecivo. Tijekom radionice uživat ćeš u mirisima zdravih i finih kruhova, i na kraju ih degustirati. Ovo je tradicionalna Makronovina radionica kuhanja za sve kruholjupce, na kojoj se uvijek traži mjesto više. Informacije: 01/ 4847 119, www.makronova.com
Kako napraviti kruh s mediteranskim travama, pročitaj na Gastro.hr.