Domaće granola pločice sa suhim smokvama i bademima
Ponekad trebaš okus slatkoga da možeš nastaviti svoj dan i ispuniti sve obaveze. Izaberi ovu zdravu verziju granola pločica i zasladi se!
Samo pet osnovnih sastojaka potrebno ti je za ove granola pločice. Ne trebaš ih čak niti peći!
Ako nisi ljubiteljica smokava, možeš koristiti datulje, a ako ti ovo nije dovoljno, ubaci po svojoj volji dodatno orašasto ili suho voće. Zato sljedeći put kada osjetiš poriv za nečim slatkim, budi spremna/spreman!
Sastojci
- 200 g suhih smokava
- 80 g meda ili javorovog sirupa ili sirupa od agave
- 60 g prirodnog maslaca od kikirikija (ili bademovog maslaca)
- 130 g badema (prženi, nasjeckani)
- 120 g zobenih pahuljica
- orašasto voće po izboru suho voće po izboru.
Priprema:
- Smokve stavi u uređaj za obradu hrane na 1 minutu.
- Neobavezni korak: Zob i bademe stavi u pećnicu i peci ih na 180 stupnjeva 10-15 minuta ili dok ne poprime zlatno.smeđu boju. Možeš ih ostaviti i sirove.
- U veliku zdjelu za miješanje stavi zob, bademe i smokve. Zdjelu stavi na stranu.
- Zagrij med i maslac od kikirikija u maloj tavi na laganoj vatri. Promiješaj i preli preko smjese od zobi, badema i smokvi, a zatim promiješaj sve da bude jednolika smjesa.
- Zatim prebaci u posudu za pečenje veličine 20x20 centimetara obloženu papirom za pečenje.
- Čvrsto pritisni smjesu nečim ravnim kako bi ona bila ravnomjerno raspoređena.
- Pokrij folijom i ostavi da se učvrsti u hladnjaku ili zamrzivaču 15-20 minuta.
- Izvadi van i nasjeckaj na 10 jednakih pločica.
- Čuvaj u hermetički zatvorenoj posudi nekoliko dana.