Domaće granola pločice sa suhim smokvama i bademima

Guliver/Shutterstock
Ponekad trebaš okus slatkoga da možeš nastaviti svoj dan i ispuniti sve obaveze. Izaberi ovu zdravu verziju granola pločica i zasladi se!
Vidi originalni članak

Samo pet osnovnih sastojaka potrebno ti je za ove granola pločice. Ne trebaš ih čak niti peći!

Ako nisi ljubiteljica smokava, možeš koristiti datulje, a ako ti ovo nije dovoljno, ubaci po svojoj volji dodatno orašasto ili suho voće. Zato sljedeći put kada osjetiš poriv za nečim slatkim, budi spremna/spreman!

Sastojci

  • 200 g suhih smokava
  • 80 g meda ili javorovog sirupa ili sirupa od agave
  • 60 g prirodnog maslaca od kikirikija (ili bademovog maslaca)
  • 130 g badema (prženi, nasjeckani)
  • 120 g zobenih pahuljica
  • orašasto voće po izboru suho voće po izboru.

Priprema:

  1. Smokve stavi u uređaj za obradu hrane na 1 minutu. 
  2. Neobavezni korak: Zob i bademe stavi u pećnicu i peci ih na 180 stupnjeva 10-15 minuta ili dok ne poprime zlatno.smeđu boju. Možeš ih ostaviti i sirove.
  3. U veliku zdjelu za miješanje stavi zob, bademe i smokve. Zdjelu stavi na stranu.
  4. Zagrij med i maslac od kikirikija u maloj tavi na laganoj vatri. Promiješaj i preli preko smjese od zobi, badema i smokvi, a zatim promiješaj sve da bude jednolika smjesa.
  5. Zatim prebaci u posudu za pečenje veličine 20x20 centimetara obloženu papirom za pečenje.
  6. Čvrsto pritisni smjesu nečim ravnim kako bi ona bila ravnomjerno raspoređena.
  7. Pokrij folijom i ostavi da se učvrsti u hladnjaku ili zamrzivaču 15-20 minuta.
  8. Izvadi van i nasjeckaj na 10 jednakih pločica.
  9. Čuvaj u hermetički zatvorenoj posudi nekoliko dana.
Posjeti missZDRAVA.hr