Primjer doručka i ručka za dijabetičare
U vodiču ćete moći riješiti brzi upitnik i saznati prijeti li vam dijabetes tipa 2 te pročitati savjete za prevenciju šećerne bolesti iz iskustava renomiranih hrvatskih endokrinologa, dijabetičara i nutricionista. Ujedno ćete moći doznati sve o trudničkom dijabetesu, odnosno kako se manifestira, kako se drži pod kontrolom te primjer jelovnika za trudnice.
Naime, dijabetičku dijetu nutricionisti smatraju najzdravijim modelom prehrane jer uz nju se može spriječiti pojavu šećerne i niza drugih kroničnih bolest, ali i održati vitkost. Stoga ćeš u vodiču moći pronaći plan prehrane i podjelu namirnica na glavne skupine, detaljne tablice za pravilan unos mesa, kruha, voća, povrća i masnoća. Uz to, vodič donosi i jelovnike koji su sastavili nutricionisti Zavoda za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma i dijetetike Kliničke bolnice Dubrava.
1. DAN
Zajutrak za jednu osobu
- 70 g peciva od cjelovitog zrna žitarica (1 pecivo)
- 60 g posnog kravljeg sira (4 jušne žlice)
- 2,4 dl jogurta s 2,8% mliječne masti (jedna šalica)
- Energija (KCAL) 333,8
- Kruh i zamjene 2 jedinice
- Mlijeko i zamjena 1 jedinica
- Meso i zamjene 1 jedinica
1. Međuobrok (Prikladno za jelovnik od 1300 kcal)
Kompot od breskvi 160 g
- Energija (KCAL) 139,2:
- Voće 1 jedinica
Ručak za četiri osobe
Nadjeveni patliđani
- 500 g patlidžana
- 180 g miješanog mljevenog sira
- 160 g riže
- 100 g rajčica
- 50 g crvenog luka
- 30 g ribanog sira (parmezana) (2 jušne žlice)
- 40 g maslinovog ulja (2 jušne i 2 čajne žlice)
- 1 dl soka od rajčica
- 1 jaje
- 2 češnja češnjaka
- listići peršina
- sol, papar
Priprema: Patlidžane operite, izdubite žlicom sredinu, vrlo kratko prokuhajte i ohladite. Komade koje ste izdubili također kratko prokuhajte, ohladite i sitno isjeckajte. Pomiješajte ih sa sitno sjeckanim češnjakom i peršinom. Ogulite dvije rajčice, izvadite sjemenke i sitno isjeckajte. Luk sitno isjeckajte i kratko zažutite na ulju. Na luku pirjajte 20 minuta. U posebnoj posudi istucite jedno jaje, dodajte komadiće patlidžana s češnjakom i peršinom, ribani sir, sjeckanu rajčicu, meso, sol i papar. Dobro izmiješajte i smjesom napunite patlidžane. Patlidžane složite u posudu, polijte s malo soka od rajčice, pokrijte i pirjajte na laganoj vatri. Podlijevajte vodom. (Može se pripremiti i u mikrovalnoj pećnici). Poslužite uz 120 g kuhane riže.
Za desert - 1/2 manje banane (60 g)
- Energija (KCAL) 433,2
- Kruh i zamjene 2 jedinice
- Voće 1 jedinica
- Povrće 2 jedinice
- Meso i zamjene 2 jedinice
- Masnoća i zamjene 2 jedinice
2. Međuobrok (Prikladno za jelovnik od 1300 kcal)
Pire od jabuka 160 g
- Energija (KCAL) 73,6
- Voće 1 jedinice
Večera za jednu osobu
Ražnjići od bijelog pilećeg ili purećeg mesa
- 100 g crvene rotkvice
- 60 g bijelog pilećeg ili purećeg mesa
- 60 g integralnog peciva
- 10 g ulja (dvije čajne žlice)
Priprema: Meso oprati, osušiti, izrezati na manje komade, posoliti i namazati uljem. Zatim ga nabosti na drveni štapić i peći na tavi s jedne i s druge strane dok ne porumeni. Rotkvice oprati, očistiti i poslužiti.
- Energija (KCAL) 298,2
- Kruh i zamjene 2 jedinice
- Povrće 1 jedinica
- Meso i zamjene 2 jedinice
- Masnoće i zamjene 2 jedinice
Ostale ideje za zdrave obroke pronađi na kioscima u Maloj enciklopediji dijabetesa koja u ponedjeljak 11.4. i utorak 12.4. izlazi uz 24sata te donosi savjete i kliničke jelovnike za dijabetes.