Top hrana za čišćenje organizma i rješavanje mučnine

Čišćenje organizma ili detoksikacija pomaže našem tijelu vratiti prirodnu ravnotežu. Mnogi koji su konzumirali određenu hranu za detoksikaciju tvrde da im je pomogla vratiti energiju, koncentraciju i pozitivni stav.
Vidi originalni članak

Iako se čišćenje organizma najčešće spominje u proljeće ili nakon što završe božićni i novogodišnji blagdani, određene namirnice bi bilo dobro uključiti u redovitu prehranu.

Jabuka

Kora jabuke bogata je pektinom, koji je jaki crijevni detoksikant, a sok sirove jabuke obično smanjuje temperaturu i upalu tkiva, koja se ponekad pojavi tijekom detoksikacije. Taninska kiselina koja se nalazi u jabuci pospješuje metabolizam, te sprječava taloženje masnoća u jetru. Budući da u sebi sadrži puno kalija, potiče izbacivanje tekućine iz organizma. Jedna jabuka sadrži do 90 posto vode i nema u sebi uopće masti, stoga odlično gasi žeđ i energizira organizam.

Jabučni ocat

Ovo je jedna od najboljih namirnica koja povećava lužnatost. Uz octenu kiselinu koja je prirodan antiseptik i konzervans, u njemu se krije više od 90 različitih sastojaka – vitamina, minerala, enzima. Znanstvenici su dokazali kako povoljno utječe na tvoj metabolizam, osnažuje imunitet te je važna namirnica za održavanje vitalnosti.

Uz sve, jabučni ocat sudjeluje u procesu detoksikacije organizma, pomaže pri razgradnji suvišnih masnoća, potiče metabolizam na brže sagorijevanje kalorija.

Ujedno pomaže pri izbacivanju toksina i ostalih nečistoća iz organizma. Dvije jušne žlice jabučnog octa, pomiješane s jednom malom žlicom sirovog meda u čaši tople vode možeš uzimati jednom ili dvaput dnevno. Savjet je da tu kombinaciju uzimaš prije obroka, najbolje na prazan želudac, za čišćenje želuca i uravnoteženje pH u cijelome probavnom sustavu. Ovo je posebno korisno i blagotvorno ako patiš od gastritisa.

Citrusi

Naranče, grejpfruti i limuni uvelike pridonose alkalizaciji i čišćenju kada se jedu sami, cijeli ili u soku. Pa tako malo mlake vode sa svježim sokom od pola iscijeđenog limuna pomaže uspostavljanju pH ravnoteže u želucu, a riješit će i mučnine…

Jedna limunada prije jela ubrzat će tvoj metabolizam i održati tvoju liniju. Svježi grejpfrut je posebno bogat salicilinom kiselinom, koja uklanja kristalizirane kalcijske nakupine u zglobovima i time ublažava kostobolju. 

Saznaj zašto bi trebala uvesti detoks dan bez glutena i laktoze!

Posjeti missZDRAVA.hr