Delikatesna palenta sa sušenom rajčicom

Pogledaj video i doznaj kako običnu palentu možeš pretvoriti u pravu delikatesu. Ukusnu i laganu palentu sa sušenim rajčicama možeš poslužiti uz mahunarke, jela s roštilja ili ju ohladiti i narezati kao kruh
Vidi originalni članak

Makronovina kuharica Dunja Gulin, koja nam je ovoga puta pripremila začinjenu palentu sa sušenim rajčicama ističe kako je prije svega važno odrediti pravi omjer vode i palente. Za palentu srednje gustoće na šalicu palente stavi tri šalice vode, savjetuje.

"Suhe rajčice svakako prije kluhanja namoči u vodi i nasjeckaj ih na sitne komadiće, jer imaju intenzivan okus. Uz njih u jelo možeš dodati dimljenog tofua ili neki začin, ali nikako ne svježe povrće. Za finu aromu dodaj još svježe mljeveni papar", poručuje Dunja.

Recept za začinjenu palentu

Sastojci:

  • 1 šalica instant kukuruzne krupice
  • 3 šalice vode
  • 6 sušenih rajčica
  • Svježe mljeveni papar
  • Sol
  • Maslinovo ulje

Priprema:

Sušene rajčice namoči 20 minuta u toploj vodi. Ocijedi i nasjeckaj ih na kockice. Zavrij vodu, posoli pa mutilicom umiješaj krupicu. Dodaj sjeckanu rajčicu i svježe mljeveni crni papar. Promiješaj i poklopi. Pusti na laganoj vatri nekoliko minuta. 

Serviraj odmah, ili vruću palentu prebaci u nauljenu vatrostalnu posudu, pa nakon što se ohladi režite na kocke. Prelij s malo maslinovog ulja.

Palentu možeš poslužiti s nekom mahunarkom, na primjer s crnom lećom...

Posjeti missZDRAVA.hr