Crveni ribiz regulira probavu
Crveni ribiz je rod višegodišnjih grmolikih biljaka iz porodice kamenika
(Grossulariaceae) rasprostranjen po šikarama sjeverne Europe i Sibira.
Prepoznatljiv po bobicama žive crvene boje, crveni ribiz krasi izrazito
kiseo okus zbog čega se češće koristi u kuhanju ili pripremi džemova,
marmelada i sokova nego što se jede sirov
Sto grama ovih crvenih bobica osigurava 56 kalorija i zadovoljava čak 50 posto dnevnih potreba za vitaminom C.
Sadrži vitamin K te minerale
U manjim količinama sadrže i vitamin K te minerale kalij, mangan, željezo i bakar. Crveni ribiz je izuzetno bogat vlaknima što može biti osobito korisno u reguliranju probave. Dodatna prednost ovih bobica leži u zavidnoj antioksidativnoj aktivnosti koje osiguravaju fenoli, poglavito antocijani.
Sezona u lipnju i srpnju
U svježem crvenom ribizu se može uživati u lipnju i srpnju, a pri kupovini treba odabirati onaj žive boje, bez mekanih dijelova i plijesni. Valja ih čuvati u hladnjaku maksimalno 7 dana te ih prati tek netom prije upotrebe.