Crveni ribiz regulira probavu

Crveni ribiz je rod višegodišnjih grmolikih biljaka iz porodice kamenika (Grossulariaceae) rasprostranjen po šikarama sjeverne Europe i Sibira. Prepoznatljiv po bobicama žive crvene boje, crveni ribiz krasi izrazito kiseo okus zbog čega se češće koristi u kuhanju ili pripremi džemova, marmelada i sokova nego što se jede sirov
Vidi originalni članak

Sto grama ovih crvenih bobica osigurava 56 kalorija i zadovoljava čak 50 posto dnevnih potreba za vitaminom C.

Sadrži vitamin K te minerale

U manjim količinama sadrže i vitamin K te minerale kalij, mangan, željezo i bakar. Crveni ribiz je izuzetno bogat vlaknima što može biti osobito korisno u reguliranju probave. Dodatna prednost ovih bobica leži u zavidnoj antioksidativnoj aktivnosti koje osiguravaju fenoli, poglavito antocijani.

Sezona u lipnju i srpnju

U svježem crvenom ribizu se može uživati u lipnju i srpnju, a pri kupovini treba odabirati onaj žive boje, bez mekanih dijelova i plijesni. Valja ih čuvati u hladnjaku maksimalno 7 dana te ih prati tek netom prije upotrebe.

Posjeti missZDRAVA.hr