Čokoladni ravioli s kestenima i kupinama
Kiša, vjetar i oblaci donijeli su nam sivilo, a hladnoća je projurila ulicama te donijela nevoljkost i razdražljivost. Toplina doma nije dovoljna da
bi nas oraspoložila, ali zato čokolada jest. Ona dokazano podiže
razinu serotonina (hormona sreće) u krvi, a uz odabir tamne čokolade u organizam možeš unijeti i antioksidanse koji su važni u prevenciji različitih bolesti
Osim čokolade, u ovom receptu možeš koristiti i kestene čija je kalorijska vrijednost vrlo mala s obzirom na nutritivnu vrijednost te kupine poznate po pigmentu antocijaninu koji je antioksidans. Iako jelo izgleda kao kalorijska bomba, ne zaboravi da umjerenošću nećeš nauditi svojoj liniji.
Recept:
- 60 g tamne čokolade
- 150 g bijelog brašna
- 100 g integralnog brašna
- 2 jaja
- 2 žlice kakaa
- prstohvat soli
- 1/2 žlice meda
- 3-5 žlica vode
- kupine, kesteni, mlijeko i med
Postupak:
- Zagrij vodu u kojoj ćeš kuhati kestene. Na svakom kestenu nožem napravi križić te stavi kuhati od 20 do 30 minuta dok ne omekšaju. Oguli ih i dobro usitni, dodaj med po želji. Ako ti struktura nije dovoljno glatka, dodaj malo mlijeka.
- U posudi istuci jaja i dodaj med, kakao i prstohvat soli.
- Otopi čokoladu te je dodaj u pripremljenu smjesu. Umiješaj brašno i dobro izmijesi kako bi struktura bila što glađa. Ostavi da tako stoji otprilike pola sata.
- Kupine izblendaj te procijedi kroz sito.
- Tijesto podijeli na dva dijela (ako ti je pretvrdo, dodaj malo vode) i razvaljaj na tanke listove.
- Na jedan list lagano otisni oblik koji želiš izrezati te u sredinu svakog stavi malu kuglicu kesten pirea. Svaku kuglicu lagano stisni te u sredinu stavi malo pirea od kupina.
- Drugim listom pažljivo nadjevima preklopi prvi te oko svakog nadjeva utisni tijesto kako bi se zalijepilo (ne zaboravi očistiti brašno s tijesta jer ti se u protivnom neće htjeti zalijepiti).
- Modlicom izreži oblike i ostavi ih da odstoje (ja sam ih pustila da miruju jedan dan). Kuhaj ih otprilike od 12 do 15 minuta. Dobar tek!
*Od ostatka tijesta možeš napraviti Tagliatelle.
Još recepata Kristine Grofelnik potraži ovdje i posjeti njezin blog La Patisserie.