Čokoladna torta bez brašna od samo 6 sastojaka chefa Jamiea Olivera

Guliver/Shutterstock
Čokoladna torta je vječni klasik, a ako si u potrazi za nešto zdravijom verzijom omiljene slastice, bez brašna, laktoze i bijelog šećera, donosimo recept popularnog chefa Jamiea Olivera koji će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca.
Vidi originalni članak

Za izradu ove slastice trebat ćete nekoliko sastojka, poput tamne čokolade sa 70 % kakaa, smeđeg šećera, jaja, kave i maslaca, a priprema je zaista jednostavna i neće vam oduzeti mnogo vremena. Tortu možete ukrasiti s kakao prahom i svježim bobičastim voćem, a odlično paše i kuglica sladoleda ili tučenog vrhnja!

Čokoladna torta - sastojci:

  • 200 g maslaca, plus dodatak za podmazivanje kalupa
  • 200 g tamne čokolade (70 % kakaa)
  • žlica jake kave
  • 6 velikih jaja
  • 250 g smeđeg šećera
  • 70 g kakao praha ( plus dodatno za dekoraciju)

Čokoladna torta - priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva, a kalup za torte od 20 cm premažite s malo maslaca i obložite papirom za pečenje. 
  2. U zdjeli otopite čokoladu i maslac, miješajući dok smjesa ne postane glatka i sjajna.
  3. Potom umiješajte kavu i ostavite da se kratko ohladi.
  4. Odvojite žumanjke i bjelanjke u dvije posude. Umutite bjelanjke u snijeg.
  5. Žumanjcima dodajte smeđi šećer i miksajte sedam minuta.
  6. Prosijte kakao u prahu i  prstohvat morske soli.
  7. Umiješajte otopljenu čokoladnu u smjesu žutanjaka, a zatim polako umiješajte snijeg od bjelanjaka.
  8. Pripremljenu smjesu prebacite u kalup i stavite u vruću pećnicu na oko sat ili dok čačkalica umetnuta u sredinu torte ne izađe čista.
  9. Tortu ostavite da se potpuno ohladi na rešetki za hlađenje, a zatim ju dekorirajte s kakao prahom i svježim bobičastim voćem.

Uživajte!

 

Mirisna i meka Pinca s grožđicama i narančinom koricom bez jaja

Posjeti missZDRAVA.hr