Čokoladna torta bez brašna od samo 6 sastojaka chefa Jamiea Olivera
Čokoladna torta je vječni klasik, a ako si u potrazi za nešto zdravijom verzijom omiljene slastice, bez brašna, laktoze i bijelog šećera, donosimo recept popularnog chefa Jamiea Olivera koji će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca.
Za izradu ove slastice trebat ćete nekoliko sastojka, poput tamne čokolade sa 70 % kakaa, smeđeg šećera, jaja, kave i maslaca, a priprema je zaista jednostavna i neće vam oduzeti mnogo vremena. Tortu možete ukrasiti s kakao prahom i svježim bobičastim voćem, a odlično paše i kuglica sladoleda ili tučenog vrhnja!
Čokoladna torta - sastojci:
- 200 g maslaca, plus dodatak za podmazivanje kalupa
- 200 g tamne čokolade (70 % kakaa)
- žlica jake kave
- 6 velikih jaja
- 250 g smeđeg šećera
- 70 g kakao praha ( plus dodatno za dekoraciju)
Čokoladna torta - priprema:
- Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva, a kalup za torte od 20 cm premažite s malo maslaca i obložite papirom za pečenje.
- U zdjeli otopite čokoladu i maslac, miješajući dok smjesa ne postane glatka i sjajna.
- Potom umiješajte kavu i ostavite da se kratko ohladi.
- Odvojite žumanjke i bjelanjke u dvije posude. Umutite bjelanjke u snijeg.
- Žumanjcima dodajte smeđi šećer i miksajte sedam minuta.
- Prosijte kakao u prahu i prstohvat morske soli.
- Umiješajte otopljenu čokoladnu u smjesu žutanjaka, a zatim polako umiješajte snijeg od bjelanjaka.
- Pripremljenu smjesu prebacite u kalup i stavite u vruću pećnicu na oko sat ili dok čačkalica umetnuta u sredinu torte ne izađe čista.
- Tortu ostavite da se potpuno ohladi na rešetki za hlađenje, a zatim ju dekorirajte s kakao prahom i svježim bobičastim voćem.
Uživajte!