Čokoladna i sirova, a gotova dok kažeš 'torta'!
Što se mene i nadolazećih blagdana tiče, bit će sve čokoladno. Ovu sam tortu radila već nekoliko puta i uvijek joj se rado vraćam kada moram napraviti nešto za veći broj ljudi piše, YumYum Paradise kolumnistica portala Gastro.hr.
Nema nekih „kritičnih“ sastojaka na koje mi inače ukućani kolutaju očima kada kažem da sam napravila zdravi kolač. Ovaj su odobrili svi. Kada kažem svi, mislim i na mlađeg brata i na djeda. Tako da, ako želiš zabriljirati na obiteljskom ručku, toplo preporučujem ovu tortu!
P.S. Samo trebaš pripaziti da lješnjaci ne zagore u pećnici (što se vrlo lako može dogoditi, radi se skoro pa o sekundama) te da se indijski oraščići dovoljno dugo namaču u vodi i savršenstvo okusa zagarantirano!
Sastojci:
Za biskvit:
- 200 g pečenih lješnjaka
- 4 žlice kokosovog ulja
- 4 žlice javorovog sirupa
- 1 žličica vanilije u prahu
- prstohvat soli
- 80 g kakao praha
Za kremu:
- 200 g indijskih oraščića
- ½ šalice vode
- 4 žlice kokosovog ulja
- ½ žličice vanilije
- prstohvat soli
- 3 žlice javorovog sirupa
- 50 g kakao praha
Priprema:
Biskvit:
- Lješnjake peći u pećnici na 150 stupnjeva, cca 15 minuta, oguliti ih.
- Usitniti lješnjake u blenderu, pa im dodati vaniliju, sol, javorov sirup i kokosovo ulje, nastaviti blendati.
- Dodati i kakao pa blendati dok se ne formira ljepljiva smjesa.
- Smjesu utisnuti u okrugli kalup za torte promjera 25 cm.
Krema:
- Indijske oraščiće ostaviti preko noći u vodi s prstohvatom soli.
- Izblendati indijske oraščiće, vodu, javorov sirup, sol i vaniliju.
- Dodati kokosovo ulje i kakao, blendati do glatke strukture.
- Kremu izliti preko biskvita, dekorirati sjeckanim lješnjacima, pa ostaviti u frižideru najmanje 3 sata, optimalno bi bilo preko noći.
Uživajte!