Čoko rolada sa samo 168 kcal koju mogu jesti i dijabetičari
Ako razmišljaš čime se zasladiti za vikend iskušaj ovu ukusnu roladu koja kombinira okus čokolade, kave i vanilije. kako je 14. studenoga obilježen Svjetski dan šećerne bolesti odabrali smo ovaj recept za sve one koji moraju ili žele uživati u slasticama i pri tom misliti i na svoje zdravlje.
Donosimo ti recept za čokoladnu roladu od kave i vanilije iz knjige "GI kolači - slastice niskog glikemijskog indeksa sa stevijom i
fruktozom umjesto bijelog šećera", autora Emila Keršeka objavljene u izdanju Profila. Knjiga sadrži 130 najpopularnijih recepata u originalnoj i light varijanti.
Sastojci:
Biskvit
- 5 jaja
- 1 žumanjak
- 7 dag fruktoze
- 2 ml arome vanilije
- 9 dag brašna
- 2 g praška za pecivo
Krema
- 3 dag kave
- 1,25 dl vode
- 20 dag maslaca
- 6 žumanjaka
- 7 dag fruktoze
- 300 mg stevije
- 1 dag škrobnom brašna
Ukras
- 80 g poprženih badema ili krokanta
- dvadesetak zrna kave
- 100 g tučenog slatkog vrhnja
Priprema
- Lim (30x40 cm) namasti i pokrij papirom za pečenje.
- Jaja i žumanjak stavi u zdjelu i miješaj ručnim električnim mikserom najvećom brzinom 1 minutu dok se smjesa ne zapjeni.
- Pomiješaj steviju, fruktozu i vaniliju i pomalo sve dodaj u smjesu miješajući 1 minutu pa još zajedno miješaj 2 minute. Pomiješaj brašno s praškom za pecivo, prosij u smjesu pa kratko miješaj mikserom najmanjom brzinom.
- Tijesto stavi u pripremljeni lim i peci 15-ak minuta na 200 stupnjeva.
- Nakon pečenja biskvit skupa s papirom zarolaj i ostavi da se ohladi.
- Ohlađeni biskvit odmotaj, napuni kremom i ponovno zarolaj i premaži izvana kremom. Nadjevenu roladu pospi komadićima krokanta i nekoliko zrna kave te ukrasi tučenim slatkim vrhnjem. Roladu ohladi, nareži i posluži.
Krema
Za kremu pripremi jaku crnu kavu. Maslac miksaj dok je postane pjenast. Žumanjke, fruktozu, steviju i brašno dobro izmiješaj, dodaj hladnu kavu i miksaj dok se ne ohladi. Dodaj izrađeni maslac i dobro promiješaš. Odvoji oko 200 g za vanjski dio rolade, a ostatak stavi u samu roladu.
Prehrambene vrijednosti
- Energetska vrijednost 1 kriške: 168 kcal
- Ugljikohidrati: 1 g
- Bjelančevine : 4 g
- Masti: 11 g
Recept za tortu od sira sa samo 240 kalorija pronađi ovdje.