Čips od kelja i sushi od povrća

Lena i Darko Jurić, autori knjige "Snaga sirovog" i vlasnici sirovojelskog restorana "Elixir" preporučuju ti dva sirova recepta - čips od kovrčavog kelja i sushi od povrća
Vidi originalni članak

Čips od kelja je hrskav, a zahvaljujući brojnim začinima i vrlo ukusan, tako da je prikladna zamjena za grickalice pune masnoća, soli i drugih nezdravih dodataka. Možeš ga servirati kao međuobrok ili predjelo. Sushi od povrća svojim okusom ne zaostaje za originalnim japanskim specijalitetom.

Sushi od povrća

Sastojci:

  • list nori alge
  • 3 žlice lažne "losos paštete" (recept niže u tekstu)
  • 1/4 crvene paprike narezane na trakice
  • 1/2 mrkve narezane na trakice
  • nekoliko trakica stabljike celera
  • prstohvat alfalfa klica

Priprema:

Na shusimat stavi list nori alge. Na jednu polovicu namaži paštetu, a na sredinu namazanog dijela stavi povrće narezano na trakice i na vrh raspodjeli klice. Počni rolati sushi od sebe prema van. Krajnji rub malo navlaži vodom i dovrši rolanje. Sushi nareži na 8 komada veličine zalogaja te posluži npr. sa shoyu sojinim umakom, wasabijem i još nekim umakom po želji.

"Losos pašteta"

Za oko 500 grama namaza:

  • 2 šalice oraha
  • 2 stabljike celera, narezane na kockice
  • 1 crvena paprika
  • 1 ljutika ili 1/4 slatkog luka
  • žlica maslinovog ulja
  • 1/2 žlice crvene slatke paprike u prahu
  • malo kajenskog papra po želji
  • žličica himalajske soli
  • sve sastojke miksaj u multipraktiku dok smjesa ne postane jednolična

Čips od kelja

 

Sastojci:

  • 1/2 kilograma listova kovrčavog kelja ili raštike

Sastojci za preljev s okusom luka:

  • jedna i pol šalica indijskih oraščića
  • 3/4 šalice vode
  • jedna i pol žličica himalajske soli
  • 2 žlice inaktivnog prehrambenog kvasca
  • žlica maslinovog ulja
  • 1/2 crvenog luka
  • režanj češnjaka
  • 1/2 žlice suhog vlasca

Sastojci za preljev s okusom paprike:

  • 3/4 šalice indijskih oraščića
  • šalica vode
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • žlica jabučnog octa
  • 2 žlice limunovog soka
  • žlica meda ili sirovog agavinog sirupa
  • 2 mrkve
  • 2 rajčice
  • 5 suhih rajčica
  • žlica tamari sojina umaka
  • režanj češnjaka
  • žličica himalajske soli
  • žličica kurkume
  • žličica curry praha
  • 2 žličice inaktivnog prehrambenog kvasca

Priprema:

Operi listove kelja, odstrani tvrdu sredinu lista i ostalo iskidaj na komade. Sve ostale sastojke stavi u blender i izmiksaj u preljev. Kelj stavi u veću zdjelu, prelij dobivenim umakom i sve dobro rukama promiješaj da se prožme. Što dulje i temeljitije miješaš, to će čips biti ukusniji i hrskaviji. Na silikonsku podlogu dehidratora stavi marinirane listove kelja i suši 8 do 10 sati na 45 stupnjeva Celzijusa. Kelj mora postati potpuno suh i hrskav tako da se mrvi među prstima. Ovako osušenog tjednima ga možeš čuvati u spremniku na suhom mjestu.

Posjeti missZDRAVA.hr