Cikla - idealni čistač tvoje jetre

Cikla je riznica raznovrsnih vitamina, minerala, neprobavljivih vlakana i fitokemikalija. 100 g svježe namirnice sadrži tek 36 kcal što je čini niskokaloričnom, lako probavljivom namirnicom bogatom vrijednim nutrijentima. Pročitaj od kojih te sve bolesti štiti cikla, a donosimo ti i recept za ukusni rižoto od cikle
Vidi originalni članak

Tako je cikla posebno bogata mineralima: kalijem, fosforom, kalcijem, magnezijem, manganom, željezom, bakrom, selenom, jodom i kobaltom. Sadrži i vitamine B skupine među kojima se najviše ističe folna kiselina te vitamin C.

Tamno crvenu boju cikla duguje skupini crvenih pigmenata koji se nazivaju betacijanini. Te su tvari ujedno moćni antioksidansi koji pomažu u prevenciji brojnih degenerativnih bolesti, stoga ne čudi da novija istraživanja povezuju blagotvoran učinak cikle na zdravlje upravo s crvenim biljnim pigmentima.

Protuupalno i antioksidativno djelovanje

Pigmenti poput betaina i betanina imaju dokazano protuupalno i antioksidativno djelovanje te se smatra da imaju ulogu u antihipertenzivnom djelovanju cikle. Naime, brojna su istraživanja pokazala da cikla i sok od cikle utječu na sniženje povišenog krvnog tlaka kada se konzumiraju redovito.

Cikla je nezaobilazna namirnica za detoksikaciju, budući da potiče rad jetre, a preporučuje se i za normalizaciju probave jer obiluje prehrambenim vlaknima. Nekoliko provedenih studija pripisalo je betainu zaštitni učinak na jetru, posebno u vidu smanjenog nakupljanja masti u jetri koje između ostalog nastupa kao posljedica nedostatnog unosa proteina.

Iako procesom konzerviranja gubi dio vitamina topljivih u vodi, posebice vitamina C, i konzervirana cikla još uvijek je vrijedan izvor nutrijenata i nadasve korisnih pigmenata. Naime, plodovi za konzerviranje ubiru se na vrhuncu sezone kada su najbogatiji nutrijentima, brzo se prerađuju i zatvaraju bez pristupa kisika. To onemogućuje rast mikroorganizama i degradaciju korisnih tvari iz cikle.

Nakon konzumacije cikle stolica ili urin mogu se obojiti ružičasto. Kada se uslijed prolaska pigmenta betanina kroz probavni sustav spoj ne razgradi u potpunosti, nije u mogućnosti apsorbirati se u tankom crijevu pa izlazi iz organizma putem stolice u obliku ružičaste boje.

Iako su ove pojave najčešće bezopasne, promjena boje urina u pojedinim slučajevima može ukazati na poremećaj apsorpcije željeza. Stoga, ako postoje još neke druge indikacije nije naodmet prekontrolirati razinu željeza u krvi.

Nutritivna vrijednost

 

Nutritivna vrijednost u 100 g cikle:

  • Energetska vrijednost [kcal]: 36
  • Ukupni ugljikohidrati [g]: 7
  • Proteini [g]: 2
  • Prehrambena vlakna [g]: 2.6
  • Vitamin B1 [mg]: 0.02
  • Vitamin B2 [mg]: 0.03
  • Vitamin B3 [mg]: 0.1
  • Vitamin B6 [mg]: 0.04
  • Vitamin C [mg]: 2
  • Fosfor [mg]: 40
  • Natrij [mg]: 100
  • Kalcij [mg]: 30
  • Kalij [mg]: 400
  • Željezo [mg]: 1
  • Voda [g]: 89

Sok od cikle

 

Sok od cikle povećava izdržljivost kod vježbanja i povećanih tjelesnih napora, tvrde britanski znanstvenici koji su nedavno proveli mini-istraživanje na nekolicini mladih zdravih ispitanika.

Sokovi od povrća bogati su nitratima – spojevima dušika, koji smanjuju potrošnju kisika pri naporu. Redovitom konzumacijom 500 ml soka od cikle, razina plazmatskih nitrata se otprilike udvostruči, što utječe na mišićnu izdržljivost. 

Učinkovitiji trening zbog soka od cikle

Primijećeno je kako su ispitanici koji su svakodnevno uzimali dodatak soka cikle izdržali trening vremenski za 16 posto više nego kontrolna skupina te su im treninzi bili manje zamorni, a krvni tlak i puls niži (u mirovanju).

Ova informacija nije zanimljiva i vrijedna samo sportašima, nego i starijoj populaciji te osobama s kardiovaskularnim, metaboličkim i respiratornim problemima.

Ranija istraživanja dovela su sok od cikle u vezu sa sniženjem povišenog krvnog tlaka pa su tako britanski znanstvenici otkrili da samo 500 ml soka od cikle dnevno značajno smanjuje visoki krvni tlak.

I u slučaju antihipertenzivnog učinka cikle hipoteza je da su za blagotvorno djelovanje zaslužni nitrati koje sadrži. Nitrati se pomoću sline pretvaraju u nitrite koji se u kiseloj sredini želuca mogu pretvoriti ili u dušikov oksid ili nastaviti cirkulirati kao nitriti. Što je razina nitrita u organizmu veća to je i značajnije smanjenje krvnog tlaka.

Upotreba u kulinarstvu

Cikla se može poslužiti kao salata uz raznovrsna vegetarijanska i mesna jela, odlično pristaje uz mladi kukuruz, a može se i umiješati u krumpir pire koji tada poprima zanimljivu boju posebno privlačnu najmlađima.

U našim je krajevima lišće cikle posve zapostavljeno u prehrani i najčešće se baca. Lišće cikle slično je po okusu i izgledu špinatu i blitvi, što ne iznenađuje jer pripada istoj biljnoj porodici. Obiluje blagotvornim nutrijentima poput beta karotena, kalcija, željeza i vitamina A, a ujedno je niskokalorično. Lišće nekih vrsta cikle je posebno dekorativno te može osvježiti i ''najtmurniji'' tanjur.

Potrebno je voditi računa i o načinu kuhanja cikle. Ustanovljeno je da tijekom dužeg izlaganja visokim temperaturama dolazi do raspada antioksidativnih komponenti, nosioca pigmenta. Iz tog razloga optimalna priprema za očuvanje što više nutritivnih svojstava podrazumijeva parenje cikle do 15 minuta ili pečenje do sat vremena.

Rižoto od cikle

 

Sastojci (za 4 osobe):

  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 luk, sitno nasjeckan
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 žlice svježe majčine dušice
  • 1 žlica limunove korice
  • 350 g riže
  • 900 ml povrtnog temeljca
  • 2 žlice vrhnja za kuhanje
  • 225 g kuhane cikle, nasjeckane
  • 2 žlice nasjeckanog peršina
  • 75 g parmezana
  • sol
  • papar
  • svježa majčina dušica za ukras

Priprema:

  1. Zagrij 3 žlice ulja u velikoj tavi. Dodaj, luk, češnjak, majčinu dušicu i limunovu koricu. Pirjaj 5 minuta uz neprestano miješanje dok luk ne omekša. Potom dodaj rižu i miješaj neprestano.
  2. Podlijevaj s temeljcem od povrća i polako miješaj. Dolijevaj temeljac po potrebi dok se riža ne skuha, približno 20 minuta.
  3. U skuhanu rižu, dodaj nasjeckanu ciklu, peršin, vrhnje, pola ribanog parmezana te sol i papar po želji. Kuhaj na laganoj vatri dok se sastojci ne prožmu. Pospi sa svježom majčinom dušicom i preostalim ribanim parmezanom.
Posjeti missZDRAVA.hr