Češnjak – začin, ali i lijek
Češnjak je namirnica srodna luku, poriluku i vlascu. Može se rabiti kao začin i to ili sirov ili kod kuhanja različitih jela. Uključivanjem češnjaka u svakodnevnu prehranu pomažemo organizmu da se odupre nekim bolestima i promjenama u organizmu
Lijek širokog spektra djelovanja
Češnjak (Allium sativum) je jednogodišnja ili dvogodišnja povrtna kultura s razvijenom lukovicom koja se koristi kao začin i lijek.
Lukovica se sastoji od 10-20 malih lučića – češanja koji su obavijeni čvrstom bijelom ili crvenkastom suhom ljuskom. Stoljećima se koristi kao začin i kao lijek vrlo širokog spektra djelovanja.
Ukusan i nakon kuhanja i nakon pečenja
Češnjak je jednako koristan kada se upotrebljava i kao svjež i kao kuhan i kao pečen. Jedan je od najčešćih začina. ''Samo se ne stavlja u neke kolače'', reći će jedan poznati kuhar želeći naglasiti sveprisutnost u kuhinji ovoga čuda od biljke.
Jela poput pečene ili kuhane ribe, brodeta, buzare i općenito mesa, nezamisliva su bez češnjaka.
Abecedu namirnica od A do Z možeš pronaći na portalu Gastro.hr.