Buhtle: Bakin klasik u posve zdravom izdanju
Kod buhtlica najviše volimo njihovu mekoću i
Da bi se to postiglo, potrebno je da se tijesto uspješno digne i da nam tijekom pečenja ne presuše, kako bi svaki zagriz bio ispunjen mekanim tijestom i sočnim punjenjem.
Sve je to moguće postići i u njihovoj integralnoj verziji, koju možete pripremiti bez straha - i kod pripreme i kod unosa kalorija.
Moja opčinjenost ovim slasnim desertom natjerala me da mu promijenim lice kako bi se uvrstio u redove zdrave prehrane - i uspjelo je!
Pratite ove upute ako se i sami želite upustiti u ovu integralnu avanturu.
Sastojci:
- 500 g integralnog pšeničnog brašna
- 1 svježi ili pakiranje suhog kvasca
- 100 ml toplog mlijeka
- 100 m tople vode (ne vruće!)
- žličica soli
- 60 g nerafiniranog smeđeg šećera (muscovado, demerara...)
- jaje
- naribana korica jednog limuna
- pekmez ili čokoladni namaz bez šećera
- kokosovo ulje za premazati posudu za pečenje
Priprema:
- Svježi ili suhi kvasac razmutite sa 100 ml mlijeka, žlicom brašna i žlicom šećera u zdjeli u kojoj ćete kasnije zamijesiti tijesto. Iako se ne mora dizati, suhom se kvascu ovako povećava učinkovitost što je vrlo bitno za buhtle. Pokrijte zdjelu krpom i pustite da se diže desetak minuta.
- Dignutom kvascu dodajte jaje, šećer i dobro umutite. Zatim lagano dodajte brašno, vodu i limunovu koricu. Zamijesite tijesto - eventualno dodajte malo brašna ili vode dok ne postane elastično.
- Oblikujte ga u kuglu, pokrijte zdjelu krpom i ostavite da se diže na toplom, 45 minuta do sat vremena.
- Kad se smjesa udvostručila, premijesite tijesto i razvaljajte ga na debljinu malo manju od 1 cm.
- Izrežite kvadrate od smjese, u svaki stavite malo pekmeza ili čokoladnog namaza bez šećera (ja sam koristila mamin domaći pekmez od breskve sa stevijom) pa skupite krajeve pazeći da vam punjenje ne iscuri i oblikujte ih u loptice. Ne moraju biti sasvim jednake, ispeći će se bez obzira.
- Kako ih oblikujete, tako ih redom slažite u posudu za pečenje koju ste prethodno namastili - koristila sam kokosovo ulje, a može poslužiti i maslac.
- Pokrijte posudu za pečenje krpom i ostavite da se sirove buhtle dižu još 30 minuta.
- Nakon toga ih ubacite u pećnicu na 160°C. Pećnicu ne treba zagrijavati prethodno, već od onog trenutka kada u nju stavite buhtle.
- Neka se peku 30 minuta, a provjerite za svaki slučaj čačkalicom ili oštrim nožem je li tijesto gotovo. Moj savjet je da ne otvarate pećnicu za vrijeme pečenja kako ne bi splasnule.
- Ostavite da se ohlade pod čistom krpom ili komadom papira za pečenje.
- Poslužite ih uz šećer u prahu ili u mlincu usitnite malo smeđeg šećera za posuti po buhtlama, ako želiš do kraja zdravu verziju. U slast!
Recept je iz arhive missZDRAVE i sada je ponovno objavljen.