Budi majstor zdravih koktela!
Sokovi od sirovog voća, povrća i zelenog poboljšavaju metabolizam pa su korisni i kod mršavljenja, odlični su za detoksikaciju, jačaju i pomlađuju organizam, normaliziraju pH vrijednost često prekisele krvi, otklanjaju umor i depresivna raspoloženja, poboljšavaju rad jetre, bubrega i drugih probavnih organa. Da bi se u potpunosti iskoristile sve blagodati ovih sokova, najbolje ih je praviti od zdravih plodova, po mogućnosti organski uzgojenih i piti nakon cijeđenja.
Tajna je u hladnom prešanju!
Miroslav Juraj i Nenad Hoffer, vlasnici tvrtke VerVita, otkrili su nam koje su prednosti njihovog sokovnika koji djeluje na principu hladnog prešanja:
"Postupak hladnog prešanja jedinstven je po kvaliteti dobivenog soka. Kad jednom proba takve svježe iscijeđene sokove, svatko će primijetiti izražene boje, puni okus i aromatičan miris koji je bitno drugačiji od sokova dobivenih iz klasičnih centrifugalnih sokovnika od istih namirnica. Čim se iscijedi par čaša soka, postaje jasno zašto je sokovnik VerVita pod raznim imenima postao hit 2010. u cijelom svijetu."
Objasnili su da su osnovne prednosti VerVita sokovnika:
- Visoko učinkovit proces koji istisne i očuva sve nutritijente iz svih vrsta namirnica, od tvrdih kao žuta mrkva, do mekanih kao lubenica.
- Lako korištenje uz nečujan i siguran rad bez guranja namirnica... najmlađa korisnica ima godinu i pol i uz nadzor sama uključi sokovnik i od pripremljenih namirnica radi sok gledajući kroz prozirnu posudu sporo okretanje mehanizma i cijeđenje soka kao pravi igrokaz boja.
- Jedinstvenost... jedino sokovnici koji rade na principu hladnog prešanja mogu cijediti savršene sokove od zelenog lisnatog povrća koje danas stručnjaci smatraju najzdravijim sokovima, a zeleni sokovi uz dodatak banane postaju delicije prihvatljive svakom nepcu.
- Sokovnik VerVita cijedi grožđe ili nar tako da melje njihove zdrave koštice u sok, pasira rajčicu neviđenom brzinom i kvalitetom, radi superzdravo bademovo mlijeko... svako voće ili povrće u sokovniku VerVita rado će osloboditi sve svoje boje, mirise, okuse i nutritijente i postati pravi izvor zdravlja u svačijoj kuhinji!
Jedini hrvatski brend sokovnika
Vlasnici VerVite ističu kako su ponosni što kroz jedini izvorno hrvatski brend sokovnika mogu ponuditi samo najbolje, sokovnik uz pomoć kojeg možeš s uživanjem otključati sve ono što nude svježi plodovi prirode - enzime, vitamine, minerale, organsku vodu - i sve to u najfinijim okusima i aromama svježeg soka u tvojoj čaši.
Otkrij zašto se većina korisnika VerVita sokovnika naprosto zaljubi u ovaj uređaj i vozi ga kao obiteljskog ljubimca i na ljetovanje. Idealan je dar bližnjima kojima želiš pokloniti mogućnost zdravijeg i veselijeg života, i radi toga su u VerViti u ovo vrijeme darivanja dodatno snizili cijenu sokovnika, koja je sad povoljnija nego u zapadnoeuropskim zemljama (za isti uređaj)!
Cijena VerVita sokovnika je 2500 kuna, i za kućnu upotrebu se dobije garancija na 2 godine na cijeli uređaj, a na motor je garancija čak 5 godina. Možeš ga naručiti i sve dodatne infromacije dobiti na www.vervita.hr
Čitaj dalje i saznaj kako pripremiti ukusne i zdrave sokove od sirovog voća i povrća!
Božićni koktel- 2 sočne jabuke
- 10-15 polovica oraha
- malo cimeta
- med po želji
- 2 sočne jabuke
- 10-15 polovica oraha
- malo cimeta
- med po želji
U sokovnik idu naizmjence četvrtine jabuka i par polovica oraha i završava se komadom jabuke. Pazi da ne zaluta komadić tvrde ljuske oraha koji u kolaču lomi zub, a u sokovniku može slomiti sito. Cimet i med možeš dodati na kraju.
Dobit ćeš jedinstvenu kremastu deliciju koja brzo podigne čovjeka, a djeluje i kao afrodizijak. Servira se u uskim visokim čašama.
Ljudi koji jedu samo sirovu hranu, uz voće i povrće koriste i orašaste plodove, zbog esencijalnih masnih kiselina kojima su bogati. Hladno prešanje oraha omogućuje nam da bolje asimiliramo vitalne tvari iz njega.
Odmor za želudac
- crveno zelje
- mrkva
Kombinirajući mrkvu i crveno zelje, uz dodavanje vode, dobit ćeš sok zanimljivog okusa i boje.
Sok od zelja (zelenog ili crvenog) je tradicionalno poznat kao pravi lijek za sve vrste probavnih smetnji, bogat je vitaminom C baš kao i agrumi, pomaže u izgradnji kostiju i smanjuje kolesterol u krvi. Ljekovitost zelja gubi se kuhanjem.
Mrkva je univerzalni sastojak mnogih sokova od sirovog povrća. Svaki će sok učiniti pitkijim i finijim pa u okusima sokova dobivenih hladnim prešanjem uvijek možemo uživati.
Još ideja za pripremu hrane od sirovog voća i povrća možeš dobiti na radionicama "Zdravo i sirovo"!
Popaj koktel- 20 dkg svježeg mladog špinata
- 3 domaće jabuke, po mogućnosti iz eko uzgoja
- 1 zrela banana
- 2 dl vode
- 20 dkg svježeg mladog špinata
- 3 domaće jabuke, po mogućnosti iz eko uzgoja
- 1 zrela banana
- 2 dl vode
U sokovnik naizmjence stavljaj par listova špinata, komad banane, četvrtinu jabuke (zajedno s korom i košticama) pa malo vode da razrijediš inače gusti sok. Za pripremu ovog zdravog tekućeg obroka treba ti maksimalno 10 minuta.
Hladno prešanje sirovog špinata način je da se očuvaju sve njegove hranjive tvari, koje se termičkom obradom gube. Špinat je izuzetno bogat kalcijem, folnom kiselinom i antioksidansima, poznat je kao čistač krvi, koristan u liječenju anemije i smanjivanju razine kolesterola u krvi. Također jača kosti i zube, živce i imunitet.
Ovako pripremljen napitak od špinata zanimljiv je i djeci, jer je zelene boje, a zahvaljujući jabukama i banani ima i fini, slatkasti okus.
Zamjena za kavu: rikola i naranča
- 2 naranče
- 5 dkg rikole
Kad jedemo rikolu kao salatu često ne uspijemo dovoljno sažvakati njezina vlakna pa ni ne možemo izvuči sve njezine vrijedne sastojke. Sokovnik to napravi to za nas pa je sok od rikole bogat hranjivim tvarima koje možemo lako probaviti i iskoristiti. Kako bi bio još probavljiviji, dobro je tijekom pripreme sok razrijediti s malo vode.
I rikola i naranča odlične su za čišćenje organizma i bogate vitaminom C pa ovaj napitak, koji djeluje kao prava energetska bomba, može biti idealna zamjena za jutarnju kavu. Za razliku od kave koja naglo, ali kratkotrajno podigne enregiju, energija iz voća i povrća je stabilna i dugotrajna.
Mediteranski afrodizijak- sjemenke nara
- sjemenke nara
Od cijelih sjemenki nara, uključujući i koštice u njima, dobit ćeš atraktivni sok ružičaste boje i punog, bogatog okusa.
Obični centrifugalni sokovnici ne mogu samljeti koštice nara i od njega daju vrlo malo rijetkog soka lošijeg okusa i mirisa, što je prava šteta za takvu vitaminsku bombu kao nar.
Hladno prešanje je zapravo jedini način da se od nara napravi sok u kojem će biti očuvani svi vrijedni sastojci, kao što su vitamin C, folna kiselina i drugi moćni antioksidansi.
Za čišćenje nara, kako ne bi bilo nezgodnog špricanja njegovog crvenog soka, oguli plod i izvadi koštice pod vodom.
Dalmatinska ljubav - nar i mandarina
- sjemenke 1 nara
- 3 mandarine
U sokovnik ide pola mandarine, pa žlica nara, i tako naizmjence, bez dodavanja vode, a završava se sa žlicom sjemenki nara.
Ovaj sok je najbolji hladan pa je za pripremu najbolje koristiti namirnice iz hladnjaka. Servira se u visokim uskim čašama i pijucka polako.
Mandarina je, kao i nar, prepuna C vitamina. U ovom soku uhvaćena je svježina te dvije voćke iz našeg podneblja. Idealan je kao zaštita od prehlade i gripe.