Buddha Bowl: Super zdrava zdjelica hrane u kojoj se nalazi sve što ti treba
U jednoj zdjelici pomiješane su razne teksture i okusi koji će tvojem nepcu, ali i psihi priuštiti mir te upravo zato nosi ime Buddha u sebi. Zbog svog šarenog i privlačnog izgleda nije ni čudno što su osvojile internet i društvene mreže. Kako Buddha bowl najčešće ne sadrže meso, često se može naći na meniju vegetarijanaca i vegana.
Svaki Buddha bowl sadrži nešto zeleno (kao što je zelena salata, špinat, kovrčavi kelj, klice, rikola, potočarka, matovilac), povrće (cikla, mrkva, cherry rajčice, rotkvice, kupus, krastavce), kuhano ili pečeno povrće (batat, cvjetača, brokula), proteine (kvinoja, leća, slanutak, tofu, tempeh, jaja) i zdrave masnoće (tahini, avokado, sjemenke, orašaste plodove).
Osim što je ova zdjelica super zdrava, ona će i odlično izgledati, a samim time zvati na uživanje. Meni se najviše sviđa što ovakvu zdjelicu možeš napraviti s vrlo malo sastojaka koje uvijek možeš prilagoditi prema onome što imaš kod kuće, te ne postoji uobičajeno pravilo za njenu pripremu. Samo se poigraj i ne sumnjam da ćeš uživati u kombinaciji tekstura i okusa.
Sastojci:
- Šaka rikole
- Šaka matovilca
- 1 šalica kvinoje
- 2 šalice vode
- 1 manji batat
- 1 cikla
- 3 cherry rajčice
- 3 rotkvice
- Šaka kupusa
- Alfa Alfa klice (opcionalno- kao dekoracija)
- Mladi luk (za posipanje)
Preljev:
- 1 žlica tahinija
- 2 žlice vode
- 1 žlica limunovog soka
- 1 žličica maslaca od kikirikija
- 1 žličica senfa
- 1 žličica javorovog sirupa
- Sol i papar po želji
Postupak:
Prvo pripremi kvinoju tako da je uliješ u mrežasto cjedilo i ispereš pod vodom barem 30 sekundi. Zatim ju je potrebno dobro ocijediti. Time se uklanja prirodni gorki okus koji se stvara na površini sjemenki kvinoje. Nakon toga pomiješaj kvinoju i vodu u loncu. Pričekaj dok smjesa zavrije na srednje jakoj vatri, a zatim smanji da se kuha na laganoj vatri. Neka se kuha sve dok ne apsorbira svu vodu, oko 15 do 20 minuta. Pri kraju makni lonac s vatre, poklopi ga i pusti da tako odstoji barem 5 minuta.
Dok se kvinoja kuha pripremi batat. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva, zatim očisti koru i nasjeckaj na kockice otprilike iste veličine. Po želji dodaj malo maslinovog ulja i mljevene paprike. Stavi na masni papir i u pećnicu otprilike 10-ak minuta tj. dok ne dobije boju.
Operi povrće i salatu. Nasjeckaj po želji i stavi u posudu.
U manju zdjelicu stavi sve sastojke za preljev i dobro izmiješaj dok ne dobiješ ujednačenu smjesu.
Dodaj kvinoju i pečeni batat te prelij preljevom.
Uživaj i dobar tek!