Brzi i aromatični džem od šljiva

Spremi šljive za zimu! Donosimo ti dva recepta za prirodni džem od šljiva koje možeš pripremiti lako i brzo pa poslije uživati u zdravim slasticama. Saznaj koje je voće već samo po sebi toliko slatko da mu ni ne trebaš dodavati šećer te koji su najbolji prirodni zaslađivači za slatku zimnicu
Vidi originalni članak

Džemovi i marmelade dobiveni pečenjem ili ukuhavanjem slađeg voća kao što su jabuke, kruške i šljive, dovoljno su slatki i bez dodavanja bilo kakvog zaslađivača. Međutim zaslađivač je nužno dodati u u slatku zimnicu kada se ona radi od bobičastog voća te drugog koje je kiselije.

Ako odabereš neki zaslađivač od žitarica - rižin, kukuruzni ili ječmeni slad, imat ćeš zimnicu koja će jako dobro podržavati metabolizam gušterače te održavati stabilnost imunog sustava u cjelini.

Repertoaru eko zaslađivača u posljednje vrijeme pridružio se agavin sirup. Izborio se za posebno mjesto u spravljanju zimnice jer se prilagođava svim slatkim kombinacijama, a ima fini slatki okus. Kao i ostali spomenuti prirodni zaslađivači ima niski glikemijski indeks i održava stabilnu razinu šećera u krvi, što je važno općenito za održavanje zdravlja.

Brzi džem od šljiva ili kupina

Sastojci:

  • 1 kg šljiva (narezanih na komadiće) ili kupina
  • 3 prstohvata soli
  • 1 dcl vode
  • 1 - 1 ½ dcl agavinog sirupa (ovisi o kiselosti voća) 
  • 4 žlice agar agara (prirodne zamjene za želatinu)

Priprema:

Oprane i očišćene šljive (ili kupine) staviti kuhati s malo vode, agavinog sirupa, soli i agar agara. Kuhati 10 minuta. Staviti u staklenku, čekati da se ohladi, potom zatvoriti.


Aromatični džem od šljiva

Sastojci:

  • 1 kg šljiva
  • 3 prstohvata soli 
  • ¼ žličice pimenta

Priprema:

Oprane i očišćene šljive staviti u protvan. Posoliti i začini ih s pimentom. Peći u pećnici sat do sat i pol pokriveno s alu folijom (potrebno da zrak cirkulira) na 200’C (potrebno da tekućina ispari). Staviti u steriliziranu staklenku, zatvoriti je te je vratiti u ugašenu toplu pećnicu.

Potraži nove ideje za zimnicu

Više informacija o pripremi prirodne zimnice možeš dobiti na radionici "Zimnica na eko način" u Makronovi 21. rujna od 17 do 20:30 sati. Tu ćeš dobiti mnoge nove ideje te naučiti kako koristiti prirodne konzervanse i zamjene za želatinu, zašto sterilizirati i pasterizirati zimnicu, gdje i kako je poslije čuvati i ostalo.

Vidjet ćeš kako se priprema turšija, ajvar, gljive u ulju, konzervirana kinpira s mrkvom i čičkom i miješana marmelada, a isprobat ćeš i jela u kojima je zimnica jedan od sastojaka.

Više info: www.makronova.com

Posjeti missZDRAVA.hr