Brzi i aromatični džem od šljiva
Džemovi i marmelade dobiveni pečenjem ili ukuhavanjem slađeg voća kao što su jabuke, kruške i šljive, dovoljno su slatki i bez dodavanja bilo kakvog zaslađivača. Međutim zaslađivač je nužno dodati u u slatku zimnicu kada se ona radi od bobičastog voća te drugog koje je kiselije.
Ako odabereš neki zaslađivač od žitarica - rižin, kukuruzni ili ječmeni slad, imat ćeš zimnicu koja će jako dobro podržavati metabolizam gušterače te održavati stabilnost imunog sustava u cjelini.
Repertoaru eko zaslađivača u posljednje vrijeme pridružio se agavin sirup. Izborio se za posebno mjesto u spravljanju zimnice jer se prilagođava svim slatkim kombinacijama, a ima fini slatki okus. Kao i ostali spomenuti prirodni zaslađivači ima niski glikemijski indeks i održava stabilnu razinu šećera u krvi, što je važno općenito za održavanje zdravlja.
Brzi džem od šljiva ili kupina
Sastojci:
- 1 kg šljiva (narezanih na komadiće) ili kupina
- 3 prstohvata soli
- 1 dcl vode
- 1 - 1 ½ dcl agavinog sirupa (ovisi o kiselosti voća)
- 4 žlice agar agara (prirodne zamjene za želatinu)
Priprema:
Oprane i očišćene šljive (ili kupine) staviti kuhati s malo vode, agavinog sirupa, soli i agar agara. Kuhati 10 minuta. Staviti u staklenku, čekati da se ohladi, potom zatvoriti.
Aromatični džem od šljiva
Sastojci:
- 1 kg šljiva
- 3 prstohvata soli
- ¼ žličice pimenta
Priprema:
Oprane i očišćene šljive staviti u protvan. Posoliti i začini ih s pimentom. Peći u pećnici sat do sat i pol pokriveno s alu folijom (potrebno da zrak cirkulira) na 200’C (potrebno da tekućina ispari). Staviti u steriliziranu staklenku, zatvoriti je te je vratiti u ugašenu toplu pećnicu.
Potraži nove ideje za zimnicu
Više informacija o pripremi prirodne zimnice možeš dobiti na radionici "Zimnica na eko način" u Makronovi 21. rujna od 17 do 20:30 sati. Tu ćeš dobiti mnoge nove ideje te naučiti kako koristiti prirodne konzervanse i zamjene za želatinu, zašto sterilizirati i pasterizirati zimnicu, gdje i kako je poslije čuvati i ostalo.
Vidjet ćeš kako se priprema turšija, ajvar, gljive u ulju, konzervirana kinpira s mrkvom i čičkom i miješana marmelada, a isprobat ćeš i jela u kojima je zimnica jedan od sastojaka.
Više info: www.makronova.com