Juha od brokule i đumbira za detoks
Znanstvene studije pokazuju da brokula, kao i drugo povrće iz porodice kupusnjača, spada u povrće koje sadržava najveću koncentraciju sumpornih tvari, poput sulforafana i izotiocijanata. Navedene tvari povećavaju sposobnost jetre za stvaranje enzima koji će neutralizirati potencijalno toksične tvari te stoga blagotvorno djeluju na zdravlje. Uz antioksidativne vitamine A i C, brokula je bogat izvor folne kiseline, hranjive tvari važne za zdravlje srca.
Sastojci potrebni za juhu od brokule
- 200 g brokule
- 1 mrkva
- 50 g tofu sira,
- 1 žlica umaka od soje
- ribani svježi đumbir
- malo limuna
- tjestenina od riže
- 400 ml vode
- češnjak i chili po želji
Priprema juhe
Brokulu operi i podijeli na cvjetove. Prokuhaj vodu u koju si dodala umak od soje, dodaj mrkvu i tofu sir narezan na kockice, pa kuhaj oko pet minuta. Dodaj brokulu i nastavi kuhati dok ne omekša. U gotovu juhu dodaj ribani korijen đumbira, malo soka od limuna i prethodno skuhanu tjesteninu od riže. Ukoliko voliš pikantniju varijantu, dodaj češnjak i chili.
Saznaj kako prepoznati svježu brokulu!