Bolesti jetre i želuca liječi endivijom
Gorko lisnato povrće
Endivija (lat. Cichorium endivia var. Crispa) je blago gorkasto, zeleno, lisnato povrće srodno maslačku i radiču. Lako se uzgaja te se može brati veći dio godine. Razlikuju se tri osnovna oblika:
- forma dugih ovalnih listova Eskariol,
- endivija kovrčavih listova sitno narezanih i
- endivija s krupnom rozetom s velikim brojem listova.
Svježina se održava čuvanjem u hladnjaku do 4 dana.
Pozitivan učinak na probavni sustav
Ova biljka se odlikuje niskokaloričnim profilom (100 g osigurava samo 17 kcal) te niskim sadržajem masti i proteina. Unatoč tome što sadrži 93 posto vode ističe se kao bogati izvor vitamina A, vitamina K te folne kiseline. Konzumacijom endivije unosimo vitamin C i E te kalij, mangan, kalcij, željezo, cink i bakar. Ističe se sadržajem prehrambenih vlakana poznatih po pozitivnom učinku na probavni sustav.
Sadrži flavonoid kempferol, antioksidans, čije je protuupalno, antimikrobno te antikarcinogeno djelovanje potvrđeno studijama. Zapadna pučka medicina pak rabi endiviju za liječenje angine, bolesti jetre te želuca.
Još korisnih informacija o sezonskim namirnicama saznaj u našem Kalendaru sezonskih namirnica.