Bobičasto voće u zdravim desertima
S nadolaskom ljeta vrtove i šume osvajaju grmovi bobičastog voća svojim crvenkastim ili tamnim sitnim plodovima. Bilo da su to borovnice, maline, kupine, jagode, ribizl ili brusnice jednako su to sočni, mirišljavi i ukusni plodovi. To su prije svega niskokalorične i zdrave namirnice bogate prirodnim vitaminima, mineralima i enzimima.
Posebno su bogate biljnim fenolima i to flavonoidima važnima za regulaciju metabolizma. Te tvari, posebno u kombinaciji s vitaminom C, E i provitaminom A kojima obiluju, sudjeluju u jačanju imunološkog sustava biljke. To je i razlog njihova preporučivanja za ublažavanje različitih tegoba od umora, slabokrvnosti, viskog krvnog tlaka do drugih problema različitih etiologija.
Sičušne bobice je najbolje jesti svježe, no njihovo nutritivno bogatstvo u dobroj je mjeri očuvano i nakon kuhanja. Kako sadrže pektin jednostavno ih se spravlja kao žele, sok ili marmalade. Naravno da im je teško odoljeti u voćnim salatama, a posebno u desertima.
Džem od jagoda
Sastojci:
- 0,5 kg jagoda
- 200 gr agavinog sirupa
- 3 žlice agar agara (biljna želatina)
- 2 prstohvata soli
- 1 žlica mirina
Priprema:
Očišćene jagode ili nego drugo bobičasto voće zalij agavinim sirupom i pusti 2 sata da se sve prožme. Kuhaj smjesu s agarom uz dodatak soli 15 minuta na srednje jakoj vatri. U zagrijane sterilizirane staklenke (manje) stavi skuhani džem i ostavi ih hladiti. Na vrh ohlađena džema stavi mirin te zatvori staklenke. Posluži kao namaz uz palačinke ili kao dodatak slasticama.
Radionica kuhanja u Makronovi
Posjeti radionicu kuhanja u Makronovi koju će 7. lipnja voditi učiteljica kuhanja Tončika Cukrov i uživat ćeš u karamel-kremi s malinama, bakinu džemu s bobičastim voćem, mirišljavom pudingu s jagodama, rajskoj voćnoj kremi i pudding torti s crvenim preljevom.
Više info: www.makronova.com