Bakalar s mladim graškom
Kao dijete jedva sam čekala prvi mladi grašak i tada bih ga požurila ubrati i pojesti ga onako svježega u vrtu. Ni danas nisam ništa bolja. Jedva sam dočekala da okusim mladi grašak iz našeg vrta. Iako ga najviše volim svježeg, jednako je dobar i kratko blanširan u slanoj vodi, kao dodatak raznim jelima.
Iako nisam pobornik smrznutog – bakalar je jedna od iznimki koju volim imati u zamrzivaču. Zašto? Zato jer je kod nas jako teško pronaći svježi bakalar. No zato se mogu pronaći lijepi zamrznuti komadi koji se daju lijepo iskoristiti u raznim jelima.
Ovo je jedan brzi recept i jelo je gotovo za tridesetak minuta:
Sastojci za 2 osobe
- 800 g svježeg graška u ljusci
- 500 g smrznutog bakalara
- 150 g umaka od rajčice
- 2 luka
- 4 češnja češnjaka
- 2 grančice peršina
- 2 grančice timijana
- maslinovo ulje
- sol, svježe mljeveni crni papar
Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti bakalar s umakom od rajčica i mladim graškom!
Priprema s guštom- Odmrzni bakalar. Posuši ribu uz pomoć kuhinjskog papira. Ostavi sa strane dok ne pripremiš ostatak.
- U međuvremenu očisti grašak.
- U veliku posudu stavi kuhati vodu koja će ti trebati za blanširanje
graška. Kad zavrije, posoli je - voda mora biti slana ''kao more''.
Jednako tako, temperatura vode se ne smije smanjiti ispod točke vrelišta.
Dakle nikad nemoj dodati previše povrća, odnosno u ovom slučaju graška,
odjednom (zato je bitno da imaš veliku posudu).
- Grašak
blanširaj oko jednu minutu (znat ćeš da je gotov čim ispliva na
površinu). Zatim ga ocijedi i ostavi sa strane dok ne pripremiš ostatak.
- Očisti i nasjeckaj luk i češnjak na sitno. Dinstaj oko pet minuta luk na maslinovom ulju, a zatim mu dodaj češnjak.
- Zatim dodaj umak od rajčice. Dinstaj još desetak minuta.
- Dodaj komade bakalara u umak. Posoli i popari po želji. Dinstaj oko
pet minuta dok bakalar nije gotov, duže ili kraće ovisno o veličini
komada bakalara. Nastoj da komadi budu jednake veličine kako bi se
ravnomjerno pripremili.
- Na kraju dodaj nasjeckani peršin i listiće timijana.
- Posluži na tanjur komade bakalara, prelij umakom te dodaj blanširani mladi grašak.
- Odmrzni bakalar. Posuši ribu uz pomoć kuhinjskog papira. Ostavi sa strane dok ne pripremiš ostatak.
- U međuvremenu očisti grašak.
- U veliku posudu stavi kuhati vodu koja će ti trebati za blanširanje graška. Kad zavrije, posoli je - voda mora biti slana ''kao more''. Jednako tako, temperatura vode se ne smije smanjiti ispod točke vrelišta. Dakle nikad nemoj dodati previše povrća, odnosno u ovom slučaju graška, odjednom (zato je bitno da imaš veliku posudu).
- Grašak blanširaj oko jednu minutu (znat ćeš da je gotov čim ispliva na površinu). Zatim ga ocijedi i ostavi sa strane dok ne pripremiš ostatak.
- Očisti i nasjeckaj luk i češnjak na sitno. Dinstaj oko pet minuta luk na maslinovom ulju, a zatim mu dodaj češnjak.
- Zatim dodaj umak od rajčice. Dinstaj još desetak minuta.
- Dodaj komade bakalara u umak. Posoli i popari po želji. Dinstaj oko pet minuta dok bakalar nije gotov, duže ili kraće ovisno o veličini komada bakalara. Nastoj da komadi budu jednake veličine kako bi se ravnomjerno pripremili.
- Na kraju dodaj nasjeckani peršin i listiće timijana.
- Posluži na tanjur komade bakalara, prelij umakom te dodaj blanširani mladi grašak.
Uz ovo jelo dobro će doći čaša malvazije.
Zdravo guštaj!
Tvoja Marinela