Kako napraviti bademovo mlijeko?
Bademovo mlijeko se vrlo lako može napraviti kod kuće, a ujedno je puno zdravije od kupovnih gdje se dodaju sladila i konzervansi. Ovaj vrlo popularan napitak još od doba srednjeg vijeka
predstavlja odličnu zamjenu za sve osobe koje ne podnose mlijeka
životinjskog porijekla. Za razliku od drugih mlijeka ne sadrži laktozu,
kolesterol i kazein koji su po strukturi slični glutenu pa ga mogu
koristiti i osobe osjetljive na gluten
Nutritivno bogatstvo bademovog mlijeka
Sadrži obilje omega-3 masnih kiselina koje štite srce i krvne žile. Smanjuje razinu kolesterola, odličan je izvor vitamina i minerala, mangana, selena, magnezija, kalcija i fosfora. Zbog sadržaja vitamina E ima antioksidativno djelovanje, bogato je proteinima jer jedna šalica mlijeka od 250 ml sadrži oko 1 gr proteina, malo ugljikohidrata i otprilike oko 40 kalorija. Sadržaj mangana pomaže u aktivaciji enzima probavnog sustava. Mlijeko nije preporučljivo za osobe koje su osjetljive ili alergične na orašaste plodove.
U videu u nastavku pogledaj kako kod kuće napraviti bademovo mlijeko koje možeš koristiti u pripremi smoothija, pudinga, dodavati u kolače ili koristiti pri pripremi omiljenog napitka za djecu, kakaa.