Agavin sirup ili medena vodica

Agavin sirup je prirodni zaslađivač koji se dobiva iz južnoameričkog kaktusa. Često ga zovu ''medena vodica'', jer ima blagi okus i svjetlu boju. Rjeđi je od meda, ali je slađi, pa ga kod kuhanja treba koristiti u vrlo malim količinama. Agavin sirup ima neobično nizak glikemijski indeks i praktički ne utječe na razinu šećera u krvi
Vidi originalni članak

Zbog toga je idealan za dijabetičare i ljude preosjetljive na šećer. Kao zamjena za šećer, sirup od agave s relativno visokim udjelom fruktoze sigurno je jedan od najboljih prirodnih zaslađivača. Osim fruktoze agavin sirup sadrži i 5% inulina koji djeluje kao probiotik te poboljšava probavu i apsorpciju vitamina i minerala iz ostale hrane.

Može i u tople napitke, salate ili kolače

Agavin sirup je odličnog, neutralnog okusa i može se koristiti kao zamjena za bijeli šećer. Uglavnom se koristi za hladne ili tople napitke, voćne salate (svježe), sladolede, u salatama i umacima, za pripremu keksa i kolača. Budući da sirup od agave za sebe veže vodu, slastice ili keksi u kojima se koristi agavin sirup zadržavaju vlagu, pa je stoga agavin sirup idealna zamjena za zaslađivače koji se obično koriste u pravljenju kolača. Također agavin sirup nije pregust i ima blagi okus.

Pogodan je i za osobe koje izbjegavaju šećer jer ima niski glikemijski indeks - 17 što znači da se u krv apsorbira polako i ne uzrokuje brzi skok šećera u krvi. Vrlo je važno naglasiti da je potrebno potražiti organski agavin sirup koji nije tretiran pesticidima i ne sadrži konzervanse, a upravo je takav agavin sirup EKOZONA.

Jadranka Boban Pejić o agavinom sirupu

'Agavin sirup ne sadrži nikakve umjetne dodatke, aditive i pesticide. Po svojoj je strukturi fruktoza – dakle iz skupine ugljikohidrata koji se normalno nalaze u svom voću. Agavin sirup, za razliku od voća, u svom sastavu ima visoki postotak fruktoze. U tom smislu pogodniji je za ljudsku konzumaciju i od bijelog i od smeđeg šećera čiji je sastav 97 do 99 posto saharoza. Stručnjaci koji su uveli termin glikemijski indeks (izvor: knjiga Protiv raka, uglednog liječnika Dr. Davida Schreibera) dokazali su da agavin sirup ima nizak glikemijski indeks, što znači da ne izaziva mobilizaciju inzulina i sve druge negativne reakcije koje namirnice s visokim glikemijskim indeksom izazivaju.

Preporučene količine

Zbog svega navedenoga agavin sirup prihvatljiv je zaslađivač jer ima vrlo sladak okus, a jednostavan je za korištenje kod spravljanja deserata, zaslađivanja napitaka i slično. Unatoč svim dobrobitima i ovaj je sirup potrebno konzumirati umjereno, po mogućnosti uz ostale organske i cjelovite namirnice'.

Agavin je sirup izvrstan za zaslađivanje deserta, no pitanje je kakve deserte često jedemo. Zamijeniti bijeli i smeđi šećer s agavinim sirupom svakako je pomak prema boljoj i kvalitetnijoj prehrani, radi li se o prirodnom i organskom agavinom sirupu. Osobno agavin sirup koristim otkako se pojavio na tržištu jer je pogodan za pravljenje slastica. Koristim ga i u svojoj knjizi "Prirodno i slatko”. Nisam primijetila da se negativno odražava na moje zdravlje (u prosjeku deserte jedem jednom do dva puta tjedno!). Naprotiv, moja želja za slatkim se smanjuje, a ne povećava', kaže Jadranka Boban Pejić.

EKOZONA agavin sirup možeš pronaći u bio&bio trgovinama i Konzumovim prodavaonicama.

Posjeti missZDRAVA.hr