Analizirali smo hranu na štandovima!
Gotovo svaka kućica nudi kobasice, što i ne iznenađuje jer su kobasice simbol zagrebačkog adventskog ugođaja. S kobasicama je sve počelo, jer pogledamo li unazad nekoliko godina, na zagrebačkim ulicama street food u vrijeme Adventa nije postojao. Početak adventskog street fooda obilježili su šatori koji su uz piće nudili klasične vrste kobasica poput kranjske ili debrecinke u bijelom pecivu koje su i danas prisutne.
Nude se janjeće, teleće, pa čak i kobasice od veprovine ili konjetine
No ponuda kobasica je značajno evoluirala, jer osim klasične svinjetine, na štandovima možemo odabrati janjeću ili teleću kobasicu pa čak i kobasice od veprovine ili konjetine. Ono što posebno veseli su brojni prilozi koji se uz kobasicu mogu odabrati, a značajno su se odmakli od kečapa, majoneze i senfa. Radi se o primjerice marmeladi od luka, relishu od sušenih rajčica, ukiseljenih rotkvica i daikona, umaka na bazi currya, chillija, hrena i wasabija te drugih.
Linija neće nastradati ako si priuštiš koju kobasicu
U ponudi nažalost nema light varijanta kobasice od primjerice piletine ili puretine, međutim, blagdansko vrijeme nije doba odricanja. Čak i oni posebno oprezni po pitanju prehrane koji paze na liniju mogu si priuštiti pokoju ''kobasu'' istovremeno prakticirajući umjerenost.
Vegetarijanska ponuda oskudna
Za vegetarijance je ponuda slabija, a nudi se uglavnom falafel, pokoja pita na turski način i krpice sa zeljem. Za one koji su željni ribe, u Kurelčevoj ulici može se pojesti i bakalar. Iako oskudna, ponuda ''zdravijih'' obroka s nogu je ipak prisutna što je za svaku pohvalu, no ima prostora za nadogradnju.
Mega popularni burgeri u božićnoj varijanti
Tradicionalni kontinentalni zimski objedi osim kobasica, uključuju i druge vrste jela s mesom poput gulaša i bunceka koji se može pojesti s kiselim zeljem u praktičnoj i moderniziranoj sendvič varijanti. Pravi gurmani mogu pojesti čak i neke elitnije komade mesa poput odležanog ramsteka. Svidjela nam se i sporo pečena svinjetina ili pulled pork u sendviču, kao i trenutno mega popularni burgeri u božićnoj varijanti u kojoj su spojene suhe šljive, crveni kupus i umak od senfa i meda.
Klikni na kalendar sezonskih namirnica.
Osvrt na adventsku ponudu hrane završava s još jednom pohvalom, a to je izbor kolača. Fritula ima i uvijek će biti, no izbor se proširio i na najpopularniju slasticu austrijskih skijališta – germknedle, zatim na hvaljeni kolač od rogača iz Gajeve, kao i različite baklave te štrudle.
Nutritivno gledano, adventska hrana je visokokalorična s visokim udjelom masti i soli, a sve to dobro zalijemo sa zašećerenim alkoholom u obliku kuhanog vina, rum-punča, groga ili pak pićem u kombinaciji sa žestokim alkoholom. No, adventske delicije jedemo jednom godišnje i blagdansko doba nije vrijeme brojanja kalorija, već uživanja i opuštanja u dobrom društvu.
Pročitaj kako pripremiti najzdravije kuhano vino po receptu nutricionistice.