Acai bobice su hit u svijetu radi mršavljenja, a u Zagrebu se otvorio prvi Acai salad bar!
Razgovarali smo s voditeljicom Acai salad bara Frankom Lambašom (25), magistrom kemijskog inženjerstva koja je zaslužna za osmišljavanje menija u ovom simpatičnom i neobičnom baru smještenim u srcu Zagreba.
Acai bobice su crno bobičasto voće koje je izrazito cijenjeno u Južnoj Americi, bogat su izvor vitamina i minerala, potiču probavu, a osim toga pomažu i kod regulacije tjelesne težine i detoksikacije tijela te se kaže da spadaju u kategoriju 'super hrane'.
Što sve možemo pojesti u Acai salad baru?
"Uz ACAI BOWL na kojeg stavljamo naglasak u našem asortimanu se mogu pronaći različite vrste salata kao što su: pileća, mediteranska,veganska te salata s rakovima i s tunom. Cijene samih salata variraju od 50-55 kuna. Uz Acai i salate gostima nudimo i svježe cijeđene sokove, chia pudinge, smoothie, bezglutenske sendviče, bio čajeve i kavu", objašnjava nam Franka.
Koncept zdravih barova i konzumacija acai bobica je popularna u Švedskoj
Za otvaranje samog lokala zaslužni su Mladen (50- godišnji geodetski tehničar) i Dalibor Čović (34- godišnji strojarski tehničar) koji su ujedno i vlasnici, a Dalibor je direktor. Za kompletno osmišljavanje menija i uređenje interijera je zaslužna Franka Lambaša (25) magistra kemijskog inženjerstva, ali naravno uz njihovu pomoć i savjete.
Ovakav koncept bara i sama konzumacija acai bobica je jako popularna, ne samo u Švedskoj već i u drugim zemljama zapadne Europe. Na temelju toga, vlasnici su došli na ideju da Hrvatima ponude nešto novo, a da je ujedno i zdravo.
Zbog toga smo u potpunosti sigurni da smo prvi bar u kojem se može naći prava pulpa acai bobica, a ne prah. Kako je riječ o namirnici porijeklom iz Brazila, Acai se iz Južne Amerike dostavlja u Hrvatsku. Što se tiče ostalih namirnica, one se nabavljaju od pouzdanih dobavljača, Tvornice zdrave hrane.
Bez šećera, samo med i javorov sirup
Pitali smo Franku koji je njezin omiljeni recept s acai bobicama.
Pošto sam kreatorica menija, moj favorit je "ČOKORIKI" koji uz bazu od banane i acai zajedno sa granolom, koja je također naš recept što znači da je sami miješamo i prikladno pečemo, sadrži borovnice, jagode, kivi, maslac od kikirikija, koji je također izrađen u našoj maloj kuhinji, organski kakao prah i malo čokoladnih kapljica. U mojim se receptima ne može naći običan bijeli šećer i brašno jer sam zagovornik alternativnih zamjena poput javorova sirupa, meda...
Hranjiva quinoa, leća, ječam, heljda s humusom, svježe rendanim povrćem i raznim dodacima čine naše salate posebnima i zasitnima.
Osobno u nijednom restoranu ili kutku zdrave hrane nisam naišla na nešto slično, pa sam se zbog toga odlučila izraditi zanimljive menije koje bi se svidjele i mlađoj i starijoj populaciji. Nemam nikakve veze sa gastronomijom, ali sam tijekom studiranja promijenila način prehrane i uvela u svoj dnevni meni zdravije varijante pa se tako rodila i ljubav prema tom stilu prehrane.
Veseli nas što je Zagreb upravo postao bogatiji za još jedno mjesto za zdravi obrok.