5 dobrih razloga zbog kojih možeš jesti kokice bez grižnje savjesti

Thinkstock
Zbog prekomjernog soljenja, kao i količine maslaca, nutricionisti ne smatraju kokice poželjnom namirnicom u našoj prehrani. Međutim, vjerovala ili ne, ako ih jedeš u prihvatljivim količinama (porcija od 6 šalica) i ne prečesto, kokice mogu biti korisne za našu prehranu.
Vidi originalni članak
  • Imaju antioksidantsko djelovanje - najvažniji aktivni sastojci u kokicama su polifenoli, spojevi koji se suprotstavljaju slobodnim radikalima i štite krvne žile.
  • Bogate su vlaknima - žitarice i mekinje bogat su izvor vlakana, a kako kokica nastaje iz cjelovitog zrna kukuruza ne gubi njegove nutritivne vrijednosti. Preporuke za dnevni unos vlakana su 20 - 35 grama po danu.
  • Niskokalorične su - nezačinjene kokice imaju nisku kaloričnu vrijednost. Broj kalorija ovisi o načinu pripreme, te sama možete odlučiti hoćeš li imati 'najdijetalniju' od svih mogućih grickalica ili nešto veći kalorijski zalogaj. Ukoliko nisu pripremljene na maslacu imaju oko 90 kalorija po porciji.

  • Ne sadrže šećer - zato su idealne grickalice. Keks, čokolade i ostali slatkiši trenutno pružaju energiju, ali je ubrzo i spuštaju zbog čega bi ih trebalo izbjegavati u slučaju kada treba nakratko da zavaramo želudac.
  • 'Upijaju' alkohol -  tu sposobnost kokice imaju zbog visokog postotka vlakana. Smanjuje negativni utjecaj alkohola na probavu, te su i zbog toga dobre.

Za i protiv kokica plus recept za njihovu zdravu pripremu

Posjeti missZDRAVA.hr