3 ledena deserta s bananama koja će zamijeniti sladoled

Guliver/Shutterstock
Sladoled je mnogima omiljena slastica, ali nažalost mnogi ga moraju izbjegavati zbog intolerancije na laktozu. No, mi smo pronašli slatka riješena u tri recepta s bananama koji će ti zamijeniti sladoled.
Vidi originalni članak

Banana sladoled

Food Faith Fitness je blog koji već prema svom imenu otkriva da se ovdje može pronaći puno zdravih i ukusnih recepata, a upravo tamo smo pronašli ovaj sladoled. 

Sastojci:  

  • 16 štapića za sladoled
  • 4 zrele banane 
  • 1 šalica prelijeva od kokosa
  • 1 šalica Muslija
  • 1 šalica indijskih oraščića 
  • 350 grama čokoladnih mrvica 

Priprema: 

  1. Banane presjeci na 16 komada i svaki režanj stavi na jedan štapić za sladoled. Stavi ih u posudu za pečenje i ostavi u zamrzivaču najmanje 4 sata. 
  2. Stavi svaki preljev u plitku posudu ili tanjur. Rastopi čokoladne mrvice na srednjoj jačini plamena često miješajući. Prelij malo rastopljene čokolade u šalicu. 
  3. Jednu po jednu bananu umoči u čokoladu, pospi ih kokosom, Muslijim ili čokoladnim mrvicama. Lagano pritisni kako bi dodaci bolje prianjali. Po potrebi ponovno napuni čašu otopljenom čokoladom. 
  4. Vrati banane natrag u posudu za pečenje i ponovno stavi na zamrzavanje najmanje 1 sat. Čuvaj u zamrzivaču do 4 dana. 

Veganske banana čokoladice 

Bakerita je blog na kojem smo pronašli fantastična dva recepta, veganske banana čokoladice i čokoladice od banane i karamela. Blogerica je poznata po svojoj ljubavi prema desertima, i to onim zdravim.

Sastojci: 

Kora: 

  • 2/3 šalice pečenih slanih indijskih oraščića
  • 1/2 šalice datulja, grubo usitnjenih 
  • 1 žlica vode 

Krema: 

  • 2 velike banane izrezane u kolutiće i smrznute preko noći 
  • 1 čaša smrznutih borovnica
  • 1 i pol šalica kreme od kokosa 
  • 2 žlice meda 
  • 1 i pol šalica smrznutih jagoda

Priprema: 

  1. U blenderu preradi indijske oraščiće dok se ne usitne. Dodaj datulje i obradi dok ne dobiješ mrvice. Zatim dodaj vodu i blendaj dok ne dobiješ ujednačenu smjesu. Tvoja smjesa(kora) bi trebala bi ljepljiva. 
  2. U posudu 20 puta 20 stavi papir za pečenje i na njega ravnomjerno rasporedi koru. Stavi u zamrzivač. 
  3. Jednu bananu (nasjeckanu na kolutiće) i borovnice stavi u blender i mješavinu usitni. Nekoliko ćeš puta morati isključivati i mijenjati brzinu blendanja dok se smjesa ne ujednači i postane kremasta. Mješavinu borovnica i banane prelij preko kore i stavi u zamrzivač da se stvrdne. 
  4. Kokosovu kremu i med stavi u veliku zdjelu i miješaj mikserom dok ne dobiješ ujednačenu smjesu bez grudica. Kokosovu kremu prelij preko sloja borovnica i banana te ostavi da se ohladi dok ne postane čvrsta na dodir, oko 15-20 minuta. 
  5. Kad sloj kokosa očvrsne, drugu bananu i jagode stavi u blender te izmiješaj do ujednačenosti. Sloj jagode i banane rasporedi po sloju kokosa. Pokrij i ostavi u hladnjaku najmanje 4 sata. 
  6. Nakon rezanja svaki komad ostavi 5-10 minuta kako bi omekšao. 

Čokoladice od banana i karamela

Sastojci: 

Kora: 

  • 2/3 čaše nasjeckanih datulja
  • 1 šalica prženih oraha 
  • 1/4 čajne žličice soli
  • 1 čajna žličica cimeta

Sladoled od banana:

  • 1/4 šalice maslaca od indijskih oraščića ili maslaca od kikirikija 
  • 4 smrznute banane
  • 1 čajna žlica ekstrakta vanilije 
  • 4 čajne žličice kolagena
  • 1 žlica želatine ili agar-agara
  • 1/4 šalice hladne vode 
  • 1/4 šalice kokosovog mlijeka

Karamela:

  • 1/3 šalice Paleo karamel umaka 

Priprema: 

  1. U blender stavi datulje, orahe i sol i miješaj dok se orasi ne usitne. Smjesa se treba skupljati kao tijesto, ali pazi da ne blendaš previše.
  2. U posudu 20 puta 20 stavi papir za pečenje, a mješavinu oraha i datulja ravnomjerno raspodjeli u njoj.
  3. U maloj zdjeli izmiješaj vodu i želatinu i pusti da odstoji. 
  4. U blenderu izmiješaj maslac, banane, ekstrakt vanilije i blendaj dok ne bude ujednačeno
  5. Zagrijavaj želatinu 20 sekundi u mikrovalnoj pećnici dok ne bude tekućina. Slabom brzinom na mikseru miješaj dok se ne stvori želatina. Neka spoj bude ujednačen.
  6. Sladoled od banane ravnomjerno namaži po korici i pošpricaj karamelom.
  7. Stavi u zamrzivač da se stvrdne najmanje dva sata prije rezanja. 

dva recepta Keto kremasti sladoled s okusom po želji

Posjeti missZDRAVA.hr