15 preporuka iz moje ljetne kuhinje
Bakin vrt pun svježih namirnica nadohvat ruke
Kako se priroda prilagođava sezoni, tako se i potrebe našeg tijela mijenjaju. Ono traži određene nutrijente u različitom razdoblju, a najbolje ih mogu nadoknaditi sezonske namirnice iz podneblja u kojem živiš. Ta teorija moje bake čvrsto se usadila u moju kuhinju. Veliki plus u mome idiličnom mjestu jest to što imam pristup bakinom vrtu koji uvijek vrvi nekim sočnim i svježim namirnicama. Nedavno sam u jabučnoj piti testirala domaće jabuke moje susjede i one iz dućana. Nevjerojatna je razlika u mirisu i okusu - domaće svakako pobjeđuju!
Važno je prilagoditi kuhinju vremenskim prilikama, jer tko voli paliti štednjak ili pećnicu po ovoj nesnošljivoj vrućini ili jesti sladoled po zimi? Možda rijetki, a za ostale ću predložiti nekoliko savjeta koji će im olakšati ljetne vrućine, ali i općenite kulinarske probleme:
- Već dugo pokušavaš osmisliti neku novu kombinaciju, ali nikako ne uspijevaš? Blokada kreativnosti vrlo se često javlja u stresnim situacijama kao što su matura, preseljenje, novi posao... Najbolje rješenje za blokadu je opuštanje, i to onakvo kakvo si već iskusila jer će tvoje tijelo prepoznati tu situaciju i lakše se opustiti. Obožavam ležati na betonu ispred kuće i gledati zvijezde (najčešće s prijateljicama) ili slušati feng shui glazbu (pri čemu često i zaspim). Nakon opuštanja, pokušaj pobuditi kreativnost šetnjom u vrtu jer kada ugledaš namirnice u njemu, njihove kombinacije će ti padati na pamet kao iz vedra neba.
- Kada znaš što ćeš napraviti, napiši listu namirnica koje trebaš nabaviti i kreni u kupnju.
- Sve namirnice posloži na stol kako bi ti sve bilo nadohvat ruke (one koje treba prije pripremiti, pripremi!)
- Jednu malu posudu drži sa strane kao odlagalište za smeće. Nju ćeš kasnije isprazniti u koš za smeće, ali ovako ćeš uštedjeti na vremenu.
- Kuhaj s drvenim alatom (ako je to moguće) jer ono je neutralno. Metalni alat mijenja okus, a za plastični ne možeš biti sigurna koje toksine ispušta (npr. BPA). Bakina kuhača je zakon!
- Što manje soli, to bolje jer uvijek možeš dosoliti, ali nikad odsoliti (isto vrijedi za začine). Ljeti je posebice važno održavati balans elektrolita u tijelu zbog veće tjelesne aktivnosti i većih vrućina. Bombandirani smo citatima o štetnosti soli, ali njezino potpuno izbjegavanje opet nije zdravo. Ako već ne želiš koristiti običnu jodiranu sol, kupi crnu sol koja sadrži željezo.
- Zapršku zamijeni povrtnim zgušnjivačima (npr. kuhane i izblendane tikvice ili krumpir) ili kukuruznim brašnom. Laganije je za probavu i lakše za pripremu.
- Isplati se uzgajati začine. Svježi su i nadohvat ruke, a mirisi koji se šire vrtom, pozivaju u šetnju. Osim arome koju daju slatkim i slanim jelima, imaju antioksidativno, antibakterijsko i antifungalno djelovanje, ovisno o začinu.
- Crvenu papriku koristi kako bi jela izgledala bogatija bojama i time privlačnija (npr. zapečeni grah ili slane palačinke).
- Radiš li svježi sok uz doručak? Usitnjene ostatke voća iz sokovnika/blendera nemoj bacati, oni ti mogu poslužiti kao lagani ljetni desert uklopljeni u mousse, nadjev za neki kolač ili umak za neko slano jelo!
- Umjesto pudinga, koristi kukuruzno brašno za zgušnjavanje umaka i nadjeva i to tako da pomiješaš određenu količinu brašna s vodom te kuhaš u nadjev.
- Dekoracija je najvažnija u privlačenju pažnje. Ali nemoj zanemariti okus jela, ono mora dokazati očekivano!
- Umjesto toplih juha napravi hladnu gazpacho juhu.
- Izbjegavaj pohano i prženo jer otežava probavu i grije tijelo što ljeti nije potrebno.
- Sokovi su ukusni i zdravi, ali voda je najbolja za osvježenje ljeti. Sokove čuvaj za jutra kada je tvoj organizam najsposobniji za razgradnju veće količine šećera koja se nalazi u voću.
Ovo su samo neki od mojih savjeta za preživljavanje ljeta, a ostale ću ti otkriti u sljedećoj kolumni. Nadam se da će ti moji savjeti pomoći i želim ti puno veselja i kreativnosti u tvojoj ljetnoj kuhinji!
Klikni i pročitaj Kristinin recept za ljetnu salatu s grillanim voćem.
Više o Kristininoj ljubavi prema zdravoj hrani možeš doznati na njezinom blogu la Patisserie.