Za uspjeh ti treba jasan cilj

Dragi moj TI, u posljednje vrijeme sve češće se susrećem s mladim ljudima koji se suočavaju s preprekama u svom životu koje teško prolaze, često posustaju ili odustaju. Pitaju se od gdje da pronađu snage i volje za nastaviti, a ponekada se pitaju zašto se to baš njima događa. Tvrde da traže rješenje, međutim koliko god tragali ne mogu ga pronaći
Vidi originalni članak

Međutim, kada ih pitam koje su njihove temeljne vrijednosti i uvjerenja i koja je njihova misija, jednako teško pronalaze odgovor. Kako je uopće moguće opstati na životnom putu koji može biti iznimno težak za svakoga od nas, ako nemamo cilja, puta, niti vrijednosti koje nam pomažu da na tom putu ustrajemo.

Koje su tvoje osnovne vrijednosti i uvjerenja?

Vjeruješ li u sudbinu i prepuštaš li svoj život sreći ili vjeruješ u težak rad i ustrajnost u ostvarivanju svojih ciljeva? Vjeruješ li da iza kiše dolazi sunce i čekaš sunčani dan ili odlučno koračaš stazom života i u vrijeme najteže životne oluje? Bježiš li od svojih strahova ili se s njima spremno suočavaš jer vjeruješ da su oni tu da bi te ojačali? Ja vjerujem da svatko od nas ima svoj osobni set životnih stavova i uvjerenja koja nam pomažu da bi postigli svoje ciljeve i prevladali životne prepreke.

Vjerujem da ako odlučiš živjeti u skladu s tim uvjerenjima da ćeš prije ili kasnije dobiti ono što zaslužuješ jer rijetki su oni koji ustraju

Ako možeš nabrojati nekoliko svojih čvrstih temeljnih vrijednosti, tada si spreman ili spremna definirati svoj životni put, svoju misiju. Svatko od nas ima svoje ciljeve i ambicije i one nas čine posebnim, one daju smisao našem životu. Naši ciljevi nas motiviraju da ustrajemo onda kada je to teško i borimo se onda kada drugi odustaju, a naše vrijednosti ne dozvoljavaju nam stvaranje izgovora.

Koja je tvoja životna misija, čemu težiš, što želiš postići?

Ako znaš odgovore na ova pitanja, napravio si prvi korak u pravom smjeru na svom životnom putu. Sljedeće pitanje koje ti se postavlja je, jesi li spreman učiniti sve što je potrebno da bi tu misiju i ostvario? Ako pak ne znaš odgovor na to pitanje, vrijeme je da se posvetiš traženju pravog odgovora za sebe. Tvoja životna misija daje ti snagu i smjer kretanja kroz život. Bez obzira što želiš postići važno je to osvijestiti, jer bez vlastite spoznaje o svojoj životnoj misiji, svom putu, nećeš se truditi ostvariti je.

Sportaš bez cilja, onaj bez misije, neće taj cilj niti ostvariti jer nije teško skrenuti s pravog puta, ako nam put nije zacrtan

Jednom kada definiraš svoju životnu misiju, svoje ciljeve, vrijednosti, stavove i uvjerenja, posljednji korak za tebe biti će definirati i prepoznati svoje potencijalne prepreke i snage. Teško se boriti protiv nečega što ne vidimo, pa ti predlažem da na svome pute predvidiš i prepoznaš potencijalne distraktore odnosno stvari koje će te usporavati kako bi se bolje s njima mogla ili mogao nositi. Jednako tako definiraj i svoje snage, jer svatko od nas posjeduje brojne vještine i potencijale koji su duboko skriveni, međutim ako ih osvijestiš biti ćeš puno spremniji za suočavanje s prepoznatim preprekama i izazovima u životu.

Za kraj, želim ti da pronađeš sreću na svom životnom putu, samo zapamti, ne trebaš je dugo tražiti, jer ona se nalazi točno na mjestu gdje se susreću dobra priprema i dobra prilika.

Više informacija potraži na www.mentalnitrening.com.

Foto/Thinkstock

Posjeti missZDRAVA.hr