Šest vježbi za korekciju skolioze

Zbog sjedilačkog načina života osjećaš bolove u leđima i koljenima? Vjenceslav Svoboda, Egoscue terapeut, naglašava važnost Egoscue metode u uklanjanju mišićno-koštane boli, a informacije o ovim posebno osmišljenim vježbama koje noseće zglobove vraćaju u anatomski položaj donose ti fitness trener Branimir Vajda i magistrica kineziologije Ana-Marija Jagodić Rukavina
Vidi originalni članak

Temelj metode na osnovama anatomije tijela

Egoscue metoda, odnosno nemedicinski način rješavanja mišićno-koštane boli, temelji se na osnovama anatomije i fiziologije ljudskog tijela u kojoj se korektivne vježbe koriste za poboljšavanje mišićne funkcije i vraćanje tijela u neutralan položaj. Namijenjena je svim osobama koje imaju problema s boli u leđima, kukovima, koljenima, stopalima, ramenima, vratu ili drugim dijelovima mišićno-koštanog sustava, bez obzira na spol i dobnu starost. 

Egoscue terapeut iz udruge Pokretom do zdravlja Vjenceslav Svoboda pojasnio je kako je ova metoda namijenjena svima koji pravi uzrok mišićno-koštane boli ne mogu riješiti operacijama, lijekovima i modernim pomagalima. ''Idealna je za sve koji su spremni prihvatiti odgovornost za svoje tijelo i zdravlje te pravi uzrok boli riješiti jednostavnim programom vježbanja koji se sastoji od laganih pokreta i istezanja'', rekao je.

Poseban sustav rehabilitacijskih vježbi

Metoda se zasniva na činjenicama da tijelo funkcionira kao cjelina te se u skladu s time sastoji se od niza vježbi, pokreta i istezanja kojima se popravlja tjelesno držanje i tako direktno utječe na simptome boli. ''Egoscue metoda koristi posebno osmišljene vježbe, e-vježbe, koje osnovne noseće zglobove vraćaju u neutralan anatomski položaj. Naime, naš sustav za pokretanje je potpuno funcionalan kada se osnovni noseći zglobovi (stopala, koljena, kukovi, ramena) nalaze u neutralnom anatomskom položaju. To znači da ako promatramo ljudsko tijelo pri opuštenom stajanju s prednje ili stražnje strane te linijama spojimo središnje točke nosećih zglobova, kutovi spajanja bi trebali biti pod 90 stupnjeva.

Isto tako, promatrajući tijelo s lijeve i desne strane, linija spajanja nosećih zglobova potpuno je okomita naspram poda te prolazi točno kroz središta svih nosećih zglobova - od uha do stopala. Odstupanja nosećih zglobova od neutralnog anatomskog položaja dovode do stvaranja kompenzacija i disfunkcionalnosti što izaziva bolove, ograničenja i promjene u opsegu pokreta'', objasnio je terapeut Svoboda.

Razvoj Egoscue metode

Egoscue metodu, pojašnjava terapeut Svoboda, osmislio je Pete Egoscue iz osobnih potreba. Naime, Pete je bio ranjen u Vijetnamskom ratu i od posljedica ranjavanja imao je bolove u leđima, a kako mu klasična medicina nije pomogla, počeo je samostalno izučavati anatomiju i fiziologiju ljudskog tijela te je tako razvio poseban sustav rehabilitacijskih vježbi.

''Vježbe su se pokazale izrazito učinkovitima što je rezultiralo time da Egoscue metoda ima tradiciju od 50 godina, s više od 25 klinika diljem svijeta. Proglašena je najuspješnijim nemedicinskim načinom za otklanjanje mišićno-koštane boli, a njezinim razvijanjem osnovano je Egoscue sveučilište sa sjedištem u San Diegu s ulogom daljnjeg razvoja metode i školovanja Egoscue terapeuta. Osim terapije za otklanjanje boli, Egoscue metoda prilagođena je i za sportske treninge. Takozvani Patch Fitness postao je popularan među igračima američkog nogometa koji su prihvatili Egoscue metodu kao svakodnevnu trening rutinu'', dodaje.

Na sljedećoj stranici pročitaj što o Egoscue vježbama tvrde fitness trener Branimir Vajda i magistrica kineziologije Ana-Marija Jagodić Rukavina.

Odstupanje od prirodnog položaja

Fitness trener Branimir Vajda tvrdi kako se svaka posturalna asimetrija u kojoj su mekana tkiva (mišići, tetive, ligamenti, hrskavice, žile i živci) u zdravom stanju može korigirati, ovisno o tijeku i uzroku nastajanja te asimetrije. ''Bilo kakav mišićni disbalans se može korigirati i vratiti u simetralu. Tvrdim, a tako i radim, da nije istina da se prvo treba mobilizirati i stabilizirati (ili obratno) zglob kako bi se dobila prirodna funkcija pokreta. Prvo se treba napraviti simetrala zgloba (trigger masažom, opuštanjem, manipulativnim tehnikama...), a potom stabilizirati i mobilizirati. Tek tada pokret može biti svrsishodan.''

Pojašnjava kako je Egoscue metoda dvodimenzionalno testiranje odstupanja od prirodnog položaja putem vidnih informacija. ''Ideja je potekla od promatranja tijela preko kinetičkih lanaca i dugo se koristi u fizioterapiji. U povijesti se to radilo s konopom koji je bio fiksiran sa svake strane na mjernu letvicu u centimetrima, kako bi se izmjerila asimetrija. Primjerice, sa svake strane tijela je mjerna ljestvica i konop se rastegne u visini oba ramena, a visina se izmjeri na svakoj strani ljestvice. U slučaju da postoji razlika u centimetrima, postoji i posturalna asimetrija.

Danas se koristi digitalna tehnika i tu ne vidim neku bitnu razliku osim možda u prostornoj preciznosti koja ovisi o prostornoj rezoluciji samog softwarea ili hardwarea.'' Ono što kao nedostatak kod takvog testiranja navodi trener Vajda jest nemogućnost dobivanja numeričkih parametara koji nam točno govore o razlici u snazi i koordinaciji pojedinih kinetičkih lanaca kako bi se točno moglo odrediti koje vježbe su potrebne, kako ih treba izvoditi i koje sile treba primijeniti da bi se korigirala posturalna asimetrija. ''Druga stvar koja je ujedno i najbitnija kod odabira vježbe, doziranja intenziteta i amplitude korektivnog pokreta jest poznavanje anatomije, fiziologije, neuromuskularne mreže i biomehanike koja se kod ovog tipa testiranja oslanja na iskustvo pojedinca, što povećava mogućnost pogreške.''

Vraćanje funkcionalnosti tijela

Ana-Marija Jagodić Rukavina, magistrica kineziologije i inovatorica Body tehnike tvrdi kako Egoscue metoda, koja svoje korijene ima u jogi, može itekako pomoći u fizičkom i psihičkom smislu. ''Egoscue metoda proučava tijelo u cjelini i daje pristup tome kako ujednačiti sve zglobne strukture. Ova metoda poznata je po tome što se prema disbalansima u posturi može vrlo lako uočiti slaba karika pa su stoga vježbe usmjerene upravo na te fizičke disbalanse i odlične su jer se mogu izvoditi u kućnoj radinosti na svakodnevnoj bazi.''

Naglašava kako se postura proučava na temelju četiri važna para koje čine gležnjevi, koljena, kukovi i ramena. ''Važan je međusobni odnos sila spomenutih zglobova. Naravno, Egoscue vježbe nisu svemoguće, ali ključno je izvoditi ih redovito i važno je znati kako ih izvoditi'', tvrdi te dodaje kako bi ove tehnike vježbanja trebalo početi primjenjivati još u predškolskoj dobi. ''Egoscue vježbe za kralježnicu se izvode bez rekvizita, a kada se postigne boljitak bilo bi dobro da one dobiju težinu u funkcionalnom i tehničkom smislu.'' U skladu s time, preporučuje i Body tehniku, kineziološku aktivnost koja posljednje desetljeće privlači sve veću pozornost na području sporta, rekreacije i rehabilitacije.

Na sljedećoj stranici pročitaj upute za nekoliko Egoscue vježbi. 

Vježbe

Vježbe se određuju individualno ovisno o simptomima, disfunkcionalnostima, vremenu koje osoba može odvojiti za vježbanje itd. U nastavku pročitaj upute za nekoliko Egoscue vježbi (vježbe 1, 2 i 3) i vježbi Body tehnike (vježbe 4, 5 i 6) koje na fotografijama izvodi dipl. kineziolog i body instruktor Karlo Šimanović u PBS Centru sportske izvrsnosti. Ove vježbe su idealne za korekciju skoliotičnog lošeg držanja pa je stoga i izbor vježbi dominantno usmjeren na jednostranu aktivaciju bočnih mišićnih skupina. Sve vježbe možeš izvoditi i u kućnim uvjetima pa se radi kvalitetnije aktivacije mišića stopala preporučuje vježbanje bez obuće.

  • Vježba 1: Spuštanje ruku iza glave - Lezi na leđa s nogama savinutima pod 90 stupnjeva i podignutima na stolac. Ispruži ruke iznad prsa i ispravi laktove. Sklopi ruke tako da isprepleteš prste u čvrstu šaku. Drži laktove ispružene i spusti šaku iza glave do poda ili koliko možeš, a zatim vrati u prvobitni položaj.
  • Vježba 2: Prebacivanje kukova - Lezi na leđa i savini koljena pod 45 stupnjeva, a stopala postavi u širinu kukova. Ruke postavi na stranu u razini ramena s dlanovima okrenutima prema dolje. Desno stopalo stavi na lijevo koljeno. Zarotiraj stopalo/koljeno na pod tako da desno stopalo spustiš do poda. Glavu okreni u suprotnom smjeru i opusti ramena. Desno koljeno lagano potisni od tijela (s 30 posto snage). Ponovi isto s drugom nogom.
  • Vježba 3: Sjedeće stiskanje koljena - Sjedi na stolac i odmakni se od naslona. Pete postavi ispod koljena, a stopala usmjeri prema naprijed u širini kukova. Napravi luk u leđima tako da zarotiraš zdjelicu prema dolje. Opusti trbušne mišiće i privuci lopatice prema sredini leđa. Između koljena stavi loptu i stisni je koristeći mišiće s unutarnje strane nogu pa lagano otpusti.
  • Vježba 4: Povlačenje štapom – Iz početnog stajaćeg položaja, držeći štap iznad glave, izdahom radi otklon tijela uz dizanje noge i povlačeći štap prema dolje. Udahom se vrati u početni položaj te kroz izdah otklanjaj tijelo u suprotnu stranu, istežući pritom bočne trbušne mišiće.
  • Vježba 5: Leptir u kleku – Klekni jednom nogom na nestabilan rekvizit. Ruke postavi iza glave, kao da simuliraš leptira. Rotiraj suprotni lakat prema gornjem koljenu i iskoristi otpor noge kako bi se naglasila aktivacija mišića, a udahom se vrati u početni položaj. U sljedećoj fazi, izdahom rotiraj suprotni lakat i naglasi istezanje bočnih trbušnih i leđnih mišića.
  • Vježba 6: Ležeći otklon s valjkom – Lezi na bok, donju nogu savini, a gornju ispruži. Jednu ruku postavi na valjak, a drugu iza glave. Kroz izdah, aktivno podigni tijelo i nogu te osjeti rad kosih trbušnih mišića. Udahom se spuštaj i rolaj valjak od sebe. Zatim izdahom, spoji ruke iza glave i oslanjajući se nadlakticom na valjak, istegni prethodno aktiviranu stranu.

Komentari polaznika Egoscue terapije

Ivana Fury (35 godina) iz Osijeka imala je probleme s bolovima u donjem dijelu leđa još od srednje škole te jako bolne menstruacije. Egoscue metodu koristi već pet godina i više nema bolove u leđima. ''Najzanimljivije što sam shvatila jest da mi vježbe smanjuju menstrualnu bol, a to sam otkrila kada ih nisam redovito izvodila. Tada mi je postalo jasno da je bol povezana s položajem zdjelice.''

Marko Božić (42 godine) iz Osijeka zbog bolova u desnom kuku i kralježnici imao je problema sa spavanjem. Prošao je klasičnu rehabilitaciju, ali je shvatio da su mu vježbe preteške i stanje se nije popravilo pa je odlučio isprobati Egoscue vježbe. ''S Egoscue vježbama se budim i idem spavati već zadnjih godinu i pol. Čim se probudim, legnem na pod i odradim svoju jutarnju seriju koja traje otprilike 15 minuta. Većinu dana provedem u autu u sjedećem položaju i nakon par sati vožnje bol u leđima ponovno se javi, ali nije toliko intenzivna kao prije. S kukom više nemam problema, što mi je omogućilo da ponovno počnem trenirati mali nogomet i košarku. Danas mogu zaspati bez ikakvih problema, a pošto navečer imam najviše vremena, tada odradim dužu seriju vježbi koja traje između 20 i 40 minuta.''

Saznaj kako vježbati uz bolove u kostima.

Posjeti missZDRAVA.hr