Jahanje učvršćuje tijelo i tjera stres

Koliko je sati potrebno da se nauče osnove jahanja, kako se jaše u zimskim uvjetima, te zašto je za početnike izuzetno bitan karakter konja, ispričala nam je Maja Trajbar iz KK Trajbar Teama, koja se jahanjem bavi već 20 godina, a ljubav prema konjima je naslijedila od svog oca
Vidi originalni članak

Posjetili smo Konjički klub Trajbar Team u Zaprešiću, u sklopu kojeg se nalazi i škola jahanja, a moguće je pohađati grupne i individualne satove, ovisno o ambicijama i prethodnom znanju.  Zimski uvjeti u ovom konjičkom klubu ne predstavljaju problem: osim vanjskog pješčanog manježa i terena u okolici kluba tu je i zatvorena hala za treninge u slučaju loših vremenskih uvjeta.

Maja Trajbar nam je objasnila kome preporuča rekreativno jahanje, otkrila koje mišićne skupine možeš ojačati i učvrstiti jahanjem, te zašto je važno sa svojim konjem imati vezu punu međusobnog razumijevanja, poštovanja i ljubavi.

Za početnike je bitan karakter konja

'Rekreativno jahanje, odnosno druženje s konjima preporučam kako djeci tako i odraslima iz razloga što se veličina i karakter konja može prilagoditi jahaču. Za djecu su prikladni poni konji, s tim da je jako bitan i karakter konja, pogotovo u slučaju kad ga jašu početnici.  Sukladno konstituciji jahača bira se i konj, pa se za jahače sitnije građe bira lakši konj, a za one jače fizičke građe bira se konj korpulentnije građe'.

No, osim ljepote jahanja, draž bavljenja rekreativnim jahanjem svakako donosi i samo druženje s konjima za koje zaista nema ograničenja , a jedini preduvjet je da jahač gaji ljubav prema životinjama, odnosno konjima', priča nam Maja Trajbar.

Kako se jaše u zimskim uvjetima?

Zimi se jahati može i vani ukoliko vremenske prilike to dopuštaju, što je zaista čaroban doživljaj, osobito u šumi kada ima snijega, no onima zimogroznijima svakako preporučamo jahanje u zatvorenoj dvorani, odnosno u hali za jahanje.


Osobno iskustvo

Maja nam je otkrila zašto nakon 20 godina bavljenja jahanjem, i dalje osjeća jednaku ljubav prema konjima.

'Jahanjem se bavim već 20 godina, a ljubav prema konjima naslijedila sam od svog oca. Ono što mene veseli, osim samog jahanja je upravo druženje s konjima prije i poslije jahanja.

Boravak u prirodi, odnos pun ljubavi i međusobnog razumijevanja kojeg trenutno imam sa svojim pastuhom Parcom i odrastanje uz konje jedno je nezaboravno iskustvo, a činjenica je da je to zaista zdrav život kojeg danas kad sam majka mogu i želim priuštiti i svojoj djeci jedan je od razloga zašto sam još uvijek aktivna u bavljenju tim sportom', kaže Maja Trajbar.

Koliko sati je potrebno?

Kako bi savladala osnove jahanja, potrebno je minimalno 30 sati, ali prava istina je da je to zaista individualno.

'Koliko brzo ćeš svladati osnove jahanja ovisi ponajprije o talentu, fizičkoj spremi, dobi, kompatibilnosti konja, učestalosti dolazaka i za mene najpresudnijom činjenicom - faktoru straha. Ukoliko straha nema, što je recimo česta pojava kod djece, napredak je brz , a ukoliko je isti prisutan, onda sve ide malo sporije'.

Koje mišićne skupine jahanje jača i učvršćuje?

Jahanje je jedan od rijetkih sportova u kojem rade apsolutno sve mišićne skupine, a ima jako dobar i terapijski efekt. Učinak naravno, kao i u drugim sportovima ovisi o intenzitetu jahanja, ali i o vremenskom periodu. Starosna dob nije prepreka, no bolesti kao što su padavica,odnosno epilepsija svakako su prepreka bavljenju tim sportom.

'Posebnost jahanja u odnosu na druge sportove je u tome što ono što je u mnogim sportovima rekvizit , kao npr. reket, lopta, u konjičkom sportu je živo biće. Da bi bio uspješan u onome što radiš, bilo da je to samo rekreativno jahanje ili u jednoj od sportskih disciplina moraš u svakom slučaju imati vezu punu međusobnog razumijevanja, poštovanja i ljubavi. Konj nije i nikako ne smije biti tvoj rekvizit jer u tom slučaju vaš odnos neće biti potpun , a ti nećeš doživjeti sve ono lijepo što ovaj sport pruža. Ono što je meni danas vrlo privlačno kao majci dvoje djece je da se tim sportom mogu baviti skupa sa svojom djecom. Zaista je lijepo vidjeti cijelu obitelj na jahanju'.

Posjeti missZDRAVA.hr