Anticelulitne vježbe s valjkom

Isprobaj četiri učinkovite vježbe protiv celulita u kojima je glavni rekvizit anticelulitni valjak. Njime masiraj stražnjicu i bedra dok izvodiš vježbe body tehnike koje ti preporučuje magistra kineziologije Ana Marija Jagodić Rukavina. Smanjit ćeš potkožne masne naslage i koža će ti postati napetija
Vidi originalni članak

Glavni rekvizit na anticelulitnom treningu

Anticelulitni valjčić, koji se može koristiti kao rekvizit unutar treninga body tehnike, direktno djeluje na kožu, a indirektno na živce, potkožno masno tkivo i unutarnje organe. Valjčićem masiramo tijelo, a potiskom dlana ili stopala o valjčić vršimo laganu akupresuru stimulirajući živčane završetke na površini kože. Iako je prvenstveno namijenjen za masažu, s anticelulitnim valjčićem mogu se raditi i vježbe za pravilno držanje, razvoj mišićne izdržljivosti, snage i fleksibilnosti.

Kao što mu i sam naziv kaže, ovaj rekvizit djeluje i na celulit, jer njegovom primjenom potičemo cirkulaciju i razbijamo masne stanice ispod površine kože. Poboljšanje prokrvljenosti odmah poboljšava i zdravlje kože i čini ju elastičnijom, napetijom i ljepšom.

U fotogaleriji pogledaj i isprobaj vježbe s anticelulitnim valjkom koje demonstrira body instruktorica prof. Jelena Pešut iz Pilates Body Studija!

Ženski pratitelj kroz život

Celulit je posljedica pretjeranog povećanja volumena stanica masnog tkiva, odnosno nepotpunog izlučivanja toksina iz tijela, što sprečava normalan optok krvi i limfe. Tvari koje organizam ne izluči skupljaju se u dubokom sloju kože, u međustaničnim prostorima masnog tkiva i pritišću sitne krvne žile koje onda ne mogu masnim stanicama dovoditi normalnu količinu krvi i hranjivih tvari. Posljedica je oštećenje okolnog tkiva koje postaje neelastično te stvara površinske deformacije kože.

Ružan izgled narančine kore na bedrima, trbuhu, nadlakticama, koljenima, stražnjici nije samo estetski nego i zdravstveni pa i psihološki problem. Celulit se može javiti već u pubertetu, iako se najveće promjene javljaju u adolescenciji i traju čitav život.

Osim ženskog hormona estrogena, na nastanak i razvoj celulita utječu i drugi hormoni poput inzulina, adrenalina i noradrenalina, hormona štitnjače i prolaktina. Pokazalo se, također, da postoje tzv. predisponirajući faktori, značajke organizma koje pogoduju razvoju celulita. Očito je da je spol (ženski) jedan od tih predisponirajućih faktora, a bitni su i rasa, biotip, broj i osjetljivost receptora koji određuju distribuciju potkožne masti te poremećaji cirkulacije.

Zaboravi preusku odjeću i visoke potpetice

Važnu ulogu imaju i prehrana te životni stil. Preveliki unos masnoća, ugljikohidrata, soli i alkohola te manjak vlakana u prehrani doprinose razvoju celulita, kao i pušenje, stres, manjak fizičke aktivnosti, preuska odjeća, cipele s visokom petom te dugotrajno stajanje na jednom mjestu. 

U terapiji celulita najvažnije je mijenjanje životnih navika: vježbanje, prestanak pušenja, promjena prehrane i smanjenje stresa. Potrebno je ojačati vezivno tkivo, poboljšati cirkulaciju, smanjiti masnoće i ukloniti nakupljenu vodu. To najčešće znači i promjeniti režim prehrane te povećati fizičku aktivnost uz prirodne pripravke.

Više info: www.pbs.com.hr

Posjeti missZDRAVA.hr