5 savjeta kako se motivirati na trčanje

Pexels
Znamo koliko je trčanje korisno za tijelo, no najveći problem je ustati i krenuti. Uz ove savjete sigurno ćete pronaći motivaciju!
Vidi originalni članak

Trčanje je najlakša aktivnost za rekreaciju jer nam je svima relativno lako dostupna: potrebne su nam samo tenisice i malo slobodnog vremena. Ali zašto se tako teško motivirati i započeti s treninzima? Donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da se držite svoje odluke da ćete ove godine ući u formu.

Nađite društvo za trčanje 

Sve je lakše u društvu, a i prijateljici ćete teže otkazati dogovor nego samima sebi. Nađite još nekoga kome treba motivacija te se međusobno bodrite kako ne biste odustali nakon tjedan dana.

Napravite motivirajuću glazbenu playlistu

Znate onu muziku zbog koje poželite skakati bungee jumping? E to je muzika koja vam je potrebna za trčanje. Ona zbog koje se osjećate moćno, kao da možete pokoriti cijeli svijet - i pretrčati bar tri kilometra za početak.

Učlanite se u trkački klub

Trkački klubovi pojavili su se u svakom većem gradu te su odlična motivacija za početnike. U njima ćete naučiti kako se pravilno diše, koje udaljenosti se trče za početak, te saznati sve sitnice koje vas zanimaju u vezi ove rekreacije. Također, na ovaj način minimizirate i mogućnost ozljeda jer učite trčati na pravilan način.

Ubacite trčanje u kalendar

Baš poput svih ostalih obaveza, ubacite vrijeme za trčanje u kalendar i točno odredite koji su to termini u kojima ćete trčati - npr. ponedjeljkom i srijedom u 19 sati. Kao što nećete otkazati poslovni sastanak ili dogovor s prijateljicom, tako nećete propustiti niti trčanje ako vam je izlistano u kalendaru obaveza. Tako ćete također odbiti i sve dogovore koji se kose s terminima trčanja.

Pripremajte se za utrku

Kao motivacija može poslužiti i priprema za neku utrku koja je u bližoj ili daljoj budućnosti. Utrke nisu nužno mjesto gdje ćete se kao početnik s nekim natjecati, nego će vas motivirati da 'pobijedite' sami sebe, odnosno ne odustanete od trčanja jer imate utrku koja je pred vama. Za početak odaberite neke jednostavne i kraće utrke gdje ćete savladati manje izazove.

Pridružite nam se na Ekotlon utrci 21. rujna na Bundeku na kojoj imamo tri duljine staza za trčanje: Maxi (5 km), Obiteljska (1.8 km) i Canicross (3.3 km) - zadnja je pet friendly staza na kojoj mogu sudjelovati trkači sa psima. Već četvrtu godinu zaredom Zagrepčani svih dobi uživat će na jedinstvenoj utrci koja je je spoj trčanja i čišćenja okoliša, tzv. plogging. U organizaciji 24sata i portala missZdrava, EKOTLON: REUSE&RECYCLE okuplja male i velike, obitelji i samce, kućne ljubimce i sve koji se žele u opuštenoj atmosferi baviti sportom, družiti i zabaviti.

Prije samog trčanja posjetitelji će se moći pripremiti za utrku u stretch zoni, a imat će priliku i naučiti od fitness stručnjaka detalje o tehnici trčanja i prevenciji ozljeda. Osigurajte svoje mjesto na vrijeme uplatom kotizacije OVDJE, a sav prihod od prodaje kotizacija odlazi u humanitarne svrhe, ove godine Karate klubu osoba s invaliditetom Sveta Nedelja!

Pridružite nam se na dobro poznatoj lokaciji, na Bundeku, 21. rujna i (p)ostanite dio velike zelene Ekotlon zajednice!

Organizatori Ekotlona su 24sata i missZDRAVA, a ponosni partneri projekta su Konzum, HEP, OTP banka, INA, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, JYSK, PIK Vrbovec, Hrvatska pošta, Pet centar, Fina. Projekt podržavaju Vrtni centar Flora, Interzero, Humana Nova, Consultare i Eko Taxi. 

 

Posjeti missZDRAVA.hr