Sônia Guajajara, ekološka aktivistica za svoju Amazonu

Instagram/Denis Rajčić
Sônia Guajajara iz plemena Guajajara rođena je 1974. godine u selu Maranhaou unutar amazonske prašume i jedna je od najznačajnijih ekoloških aktivistica u svijetu.
Vidi originalni članak

Prepoznata je u svijetu po neustrašivom aktivizmu i obrani domorodačkih i okolišnih prava, bez obzira na velike pritiske čelnih ljudi Brazila. Studirala je na poljoprivrednom fakultetu u Minas Geraisu i nastavila školovanje na Federalnom sveučilištu Maranhão. Bila je kandidatkinja Socijalističke liberalne stranke (Socialism and Liberty Party) za Vladu zajedno s Guilhermeom Boulosom.

Organizirala je niz demonstracija za podršku prava domorodačkog stanovništva u Brazilu i omogućila sastanak autohtonih vođa s tadašnjom predsjednicom Brazila Dilmom Rousseff 2013. Guajajara je vođa Articulação dos Povos Indígenas do Brasil (Artikulacija autohtonih naroda Brazila), organizacije koja predstavlja oko 300 etničkih grupa u Brazilu.

Guajajari je sudjelovala u dokumentarnom filmu Guardias da Floresta, dala je intervjue za razne časopise i TV emisije, dobila je nekoliko nagrada i priznanja, među njima, Orden za kulturne zasluge brazilskog Ministarstva kulture, Medalju Centra za promicanje prava građana i obranu ljudskih prava. Godine 2015. dobila je Medalju časti Vlade države Maranhão zbog suradnje s vladinim agencijama tijekom razdoblja požara u teritoriju Araribóia.

Za najnovije požare koji su poharali Amazoniju optužila je predsjednika Brazila Jaira Bolsonara za uništavanje prirode. Izjavila je: "Svoja tijela i život izložit ćemo kako bismo spasili prašumu. Desetljećima upozoravamo na uništavanje Amazone, ako se ovo ne zaustavi, buduće generacije živjet će u sasvim drugačijem svijetu. Predatorsko ponašanje zbog resursa, predsjednika Bolsonara potiče nasilje nad majkom prirodom i domorodačkim stanovništvom."

Prljava posla na štetu svih nas Istina o požarima u Amazoni: Odgovorni su političari i mesna industrija

Posjeti missZDRAVA.hr