Sol - ekološki i jeftino čisti tvoj dom
Univerzalno sredstvo za čišćenje: Mješavinu soli i octa možeš koristi kao univerzalno sredstvo za čišćenje, osim za materijale osjetljive na ocat, kao što su linoleum mramor ili ulaštene površine.
Ruke: Mješavinom soli i octa brzo ćeš ukloniti miris češnjaka s ruku.
Cipele: Želiš li ukloniti neugodni miris iz cipela, s vremena na vrijeme u njih stavi malo soli.
Sol upija mrlje s tepiha i vraća sjaj zlatnom nakitu
Tepih: Za uklanjanje mrlja s tepiha napravi mješavinu jednakih dijelova soli, octa i boraksa. Stavi ovu smjesu na prljavi dio tepiha, ostavi da se osuši pa ju usisaj.
Mrlje od vina: Ako ti se vino ili neka druga obojena tekućina prolije po tepihu, najprije spužvom ili papirnatim ručnikom upij dio tekućine, a onda još uvijek vlažnu mrlju pospi solju. Pričekaj da se osuši pa ju pokupi usisavačem.
Dimnjak: Povremeno u peć ubaci šaku soli, kako bi ti dimnjak ostao čist i prohodan.
Pleteni namještaj: Ako tvoj bijeli pleteni namještaj gubi bjelinu, četkom nanesi na njega sol otopljenu u vodi i ostavi da se osuši na suncu.
Drvo: Na površinska oštećenja drvenog namještaja utrljaj smjesu ulja i soli, a onda obriši čistom krpom.
Zlato: Kao i ostale metale, zlato možeš očistiti pastom od jednakih dijelova soli, brašna i octa.
Prva pomoć u kuhinji
Pećnica: Za generalno čišćenje pećnice, koristi mješavinu soli, octa i sode bikarbone i dobro izribaj, a zatim prebriši vlažnom krpom. Ako ti se nešto prolije u pećnici tijekom pečenja, pospi solju, pusti da sol upije tekućinu i jednostavno obriši.
Zagorene posude: Ako ti u posudi ili tavi zagori hrana, odmah dodaj sol pa ćeš lakše oprati zagoreni dio.
Odvod sudopera: Za redovito čišćenje odvoda, prokuhaj vodu sa solju i ulij u odvod. U slučaju začepljenog odvoda pomiješaj pola šalice soli, pola šalice sode bikarbone i četvrt šalice vinske kiseline pa uspi u odvod. Prelij kipućom vodom i ostavi barem dva sata pa pusti vodu da sve ispere.
Hladnjak: Hladnjak ćeš lako oprati mješavinom soli i mineralne vode.
Spas za metalno posuđe
Mjed ili bakar: Za povećanje sjaja predmeta od bakra ili mjeda, pomiješaj jednake dijelove soli, brašna i octa. Nanesi na metal pomoću krpice, ostavi da odstoji oko sat vremena, a onda obriši i ispolirati.
Posuđe od lijevanog željeza: Treba li tvom posuđu od lijevanog željeza temeljito čišćenje, zagrij ga srednje-niskoj temperaturi i ulij u njega dovoljno ulja da prekrije dno posude. Kad se ulje zagrije, makni posudu s izvora topline i dodaj 2 do 4 žlice krupne soli i zamješaj pastu. Izribaj posudu. Ako je potrebno, dodaj još soli ili ulja. Isperi posudu vrućom vodom, obriši i premaži ju tankim slojem ulja. Svaki put nakon korištenja posude možeš u nju staviti malo soli s vrućom vodom i dodati još malo ulja. Tako ćeš održati svoje posuđe čistim i spriječiti stvaranje hrđe.
Emajl: Emajlirano posuđe očistit ćeš mješavinom jednakih dijelova soli i octa i temeljitim ribanjem.
Srebro: Za čišćenje srebrnog pribora za jelo i drugih stvari od srebra, u lonac ili posudu za pečenje stavi aluminijsku foliju, na nju poslaži srebreninu i prelij ju vodom. Dodaj žlicu soli i žlicu sode bikarbone. Stavi na vatru da zakuha i pusti da kipi pet minuta. Makni s izvora topline, ostavi da se ohladi pa isperi.
Nehrđajući čelik: Za čvršće metale, poput nehrđajućeg čelika, koristi mješavinu soli i soka limuna. Njome izribaj površinu predmeta pa isperi vodom i osuši.
Hrđa: Napravi pastu od soli, vinske to jest tartarne kiseline i vode i nanesi na zahrđalo mjesto. Ostavi da se osuši na suncu.