Pridruži se YouTuberici Debeloj Barbari u čišćenju plaže od plastike

Instagram Debela Barbara
Barbara Vesanović je youtuberica koja se krije iza neobičnog imena "Debela Barbara" i poziva te da joj se pridružiš u čišćenju plaže.
Vidi originalni članak

Barbara je pokrenula akciju čišćenja plaže putem svog YouTube kanala i Instagram profila, a na ovaj potez odlučila se nakon što je fotografkinja Maja Maljković Zelalija na objavila fotografiju s plaže Uvala Duga na otoku Čiovu. Naime, na fotografiji je ogromna količina plastičnog otpada i druge vrste smeća zatrpala plažu te se gotovo ne vide pijesak i kamenje.

Youtuberica je već neko vrijeme željela napraviti eko akciju, a onda je 8. lipnja prolazila upravo tom plažu i vidjela smeće kojeg je more nanijelo. Odlučila je krenuti u akciju, započela je s razdvajanjem otpada na umjetni i prirodni, granje i borove vratila je u prirodu, dok je plastični otpad odvajala u vrećice. Skupljala je i razdvajala smeće dva sata, ali to je bio tek početak. Nakon toga odlučila pozvati druge ljude da joj se pridruže. 

Sljedeći dan u čišćenju joj je pomogla jedna "nepoznata djevojka" koja ju je kontaktirala putem Instagrama, a uspjele su nakupiti pet vreća plastičnog otpada. Naravno, to nije bilo dovoljno za Barbaru jer plaža nije bila očišćena pa je odlučila pozvati svoje prijateljice i fotografkinju Maju Maljković Zelaliju da se pridruže ovoj inicijativi. Ekipa od pet djevojaka tog dana je skupila 20 vreća plastičnog otpada i očistili su gotovo pola plaže, DVD Okruk dalo je simboličnu podršku s vodom i vrećicama. Sljedećeg dana čišćenju se pridružila još jedna djevojka i posjetila ih je zamijenila načelnika Općine Okruk. 

Ono što su sugovornice i sudionice akcije istaknule je to što smeću nema kraja. "Jednostavno je toliko duboko, potrebno je prokopati otprilike pola metra smeća prije nego što se dođe do kamena", istaknula je youtuberica Barbara. 

Plastike i druge vrste otpada bilo je toliko da su se Barbara i njezine prijateljice morale vratiti i sljedeći vikend. Youtuberica je istaknula kako je tužna kako joj se nitko iz okolice nije javio kako bi se pridružio akciji. 

Akcija traje već tri vikenda, a zasad joj se pridružilo 17 volontera i dosad su nakupili 140 vreća smeća, no plaža još nije očišćena. Babara smatra da će biti potrebna još dva vikenda čišćenja, a ako joj se želiš pridružiti javi joj se na mail debela.barbara7@gmail.com ili na njezin Instagram profil. Važno je istaknuti kako je cilj ove akcije potaknuti druge na rješavanje korijena problema, odnosno promjena svijesti o važnosti brige za okoliš, a ne samo jednokratno čišćenje plaže. 

Eko festival Podrži ekipu koja će očistiti plažu na Cresu od plastičnog otpada!

Posjeti missZDRAVA.hr