Pomoću ovih 10 trikova produlji životni vijek namirnica

Guliver/Shutterstock
Nema goreg osjećaja od onog kada se neka namirnica pokvari prije no što ju stignemo potrošiti. Bacanje namirnica treba maksimalno izbjegavati, a kako bi si dala što više vremena da ih potrošiš, posluži se ovim trikovima.
Vidi originalni članak

Stavi papirnati ručnik u ladicu za povrće

Uz pomoć ovog trika, papir će upiti višak vlage iz salate ili drugog povrća i tako spriječiti da, primjerice, salata uvene ili istrune. Također, ovaj trik pomoći će ti održati ladicu za povrće čistom te se barem oko toga nećeš morati mučiti!

Voće i povrće nas čini sretnijima

Ne razdvajaj banane

Ako želiš da ti banane izdrže što dulje bez da pocrne ili se pokvare, ostavi ih u buntu. Još bolji način kako održati banane što dulje svježima, jest da zamotaš vrh snopa banana plastičnom folijom. Folija će zadržati svježinu banana i omogućiti ti 3 - 5 dodatnih dana svježih banana.

U vreću s krumpirom, stavi jabuku

Želiš li što dulje zadržati svježinu krumpira, i spriječiti njegovo klijanje i propadanje, stavi jabuku u vreću s krumpirom. Naime, jabuka proizvodi etilen koji sprječava da krumpir istrune te ga održava svježim i čvrstim.

Bobičasto voće operi u octu

Jagode, maline, borovnice i ostalo bobičasto voće su daleko skuplje od ostalog voća i naravno da ga želimo što dulje održati svježim. Stoga, pripremi kupku od 1 šalice vinskog octa i 3 šalice vode te u njoj operi bobičasto voće i potom ga dobro posuši te spremi u hladnjak. Ocat sprječava stvaranje plijesni i gljivica te ubija bakterije koje su se možda našle na bobicama.

Namirnice koje pomažu odagnati žudnju za prženom hranom

Ne stavljaj rajčice u hladnjak

Ovo ukusno i omiljeno ljetno povrće na hladnoj temperaturi gubi okus, ali i sočnost. Stoga, rajčice radije drži u smočnici, na suhom i tamnom mjestu. Isto pravilo vrijedi i za luk i krumpir.

Celer ne zamataj u plastičnu foliju

Umjesto u plastičnu, zamotaj ga u aluminijsku foliju. Naime, plastična folija će pospješiti stvaranje plinova koji uzrokuju kvarenje i sušenje celera, a aluminijska folija će to spriječiti.

Stavi zeleno lisnato povrće u vazu

Naime, kada povrće za juhu, poput peršina, kopra, celera i slično, koristiš za jelo, uzmeš jedan dio dok drugi spremiš u plastičnu foliju i pospremiš u hladnjak. No, kako bi takvo lisnato povrće održala što dulje svježim, stavi ga u vazu ili čašu s vodom.

Napravi sama voćni sladoled na štapiću!

Gljive čuvaj u papirnatoj vrećici

Neki prodavači ovo i rade, čime se definitivno zadržava svježina gljiva. Pa zašto to ne bi učinila i ti! Papirnata vrećica spriječit će stvaranje vlage koje je pogubno za gljive koje su ubrane jer, naime, vlaga će uzrokovati plijesan i truljenje gljiva. Ako primijetiš da su gljive malo povenule, stavi ih prije korištenja u posudu s vodom kako bi se natopile.

Ostavi avokado da dozre na sobnoj temperaturi

Nekorišteni avokado ne stavljaj u hladnjak zato što tako neće dostići svoju punu zrelost i mekoću. Ostavi ga u posudi s voćem na sobnoj temperaturi, čime ćeš mu omogućiti da postigne onu savršenu mekoću i zrelost.

Salatu peri u ledeno hladnoj vodi

Primijetila si kako ti je salata uvenula i mislila si baciti pola listova? Više to ne moraš činiti. Sve što trebaš napraviti je staviti salatu natrganu na listove u posudu s ledeno hladnom vodom. I to je to! Listovi će se napiti vode i postati hrskavi i svježi!

Smoothie od bobičastog voća i đumbira

Posjeti missZDRAVA.hr