Pojmovi koje treba znati u borbi protiv globalnog zatopljenja

shutterstock
Klimatske promjene utječu na sve na ovom planetu, pa je važno znati svu terminologiju koja se veže uz njih. Donosimo nekoliko najvažnijih riječi i fraza.
Vidi originalni članak

Adaptacija

Promjene u procesima, praksi i strukturama koje pomažu u suočavanju s učincima klimatskih promjena, poput izgradnje obrane od poplave ili prelaska na usjeve otporne na sušu. 

Bioraznolikost

Širok raspon živih organizama, odnosno životinja i biljaka u okruženju. Biološka raznolikost ključna je za održivost ekosustava. Na primjer, bez biljaka ne bi bilo kisika, a bez pčela koje bi oprašivale ne bi bilo ni voća ni orašastih plodova.

Biomasa/Biogorivo

Biomasa je bilo koja organska tvar koja dolazi iz biljaka i životinja, kao što su kravlji izmet, usjevi kukuruza ili drva koje se može koristiti za obnovljivu energiju. Biogorivo je gorivo dobiveno iz biomase. Velika Britanija smatra biogorivo obnovljivim, ali neki znanstvenici kažu da nije jer emitira CO2.

Nestaje leda Polarni medvjedi zbog klimatskih promjena prisiljeni jesti jedni druge

Zalihe ugljika

Količina CO2 za koju se zemlja, tvrtka ili organizacija složila da će će proizvesti u određenom vremenskom razdoblju kako bi ispunila obveze smanjenja emisija.

Sekvestracija i skladištenje ugljika

Prikupljanje i transport koncentriranog CO2 plina iz velikih izvora emisija, poput elektrana. Ti se plinovi zatim ubrizgavaju u duboke podzemne rezervoare. Geološka sekvestracija drugi je naziv za hvatanje ugljika.

Tržišta ugljika

Jedna zemlja plaća smanjenje emisije ugljika drugoj zemlji, tako da prva zemlja može ta smanjenja računati prema svojim nacionalnim ciljevima. To također može biti na regionalnoj razini ili na razini tvrtke, jer oni koji će premašiti ograničenje stakleničkih plinova mogu trgovati dozvolom tvrtke koja neće doseći ograničenje. Trgovina se može dogoditi i s nadoknađivanjem ugljika

Prijenos ugljika

Praksa smanjenja emisija CO2 ili drugih stakleničkih plinova stvorenih na jednom području kako bi se nadoknadile emisije negdje drugdje. To bi moglo biti sadnja drveća ili vožnja avionom, a često uključuje tvrtku koja financira projekt negdje drugdje, na primjer obnavljanje šuma ili razvoj obnovljive energije.

Porez na ugljik

Iznos koji proizvođači ugljika moraju platiti za svaku tonu emisije stakleničkih plinova.

Klimatske promjene

Dugoročne promjene u Zemljinoj klimi ili regiji na Zemlji, uključujući varijacije razine mora, količine snijega i morskog leda. Promjena razine morskog leda pokazatelj je klimatskih promjena 

Klimatske financije

Lokalno, nacionalno ili transnacionalno financiranje koje nastoji podržati akcije ublažavanja i prilagodbe radi rješavanja klimatskih promjena. Pariški sporazum traži financijsku pomoć onih koji imaju više financijskih sredstava od onih koji su siromašniji i ranjiviji.

Klimatska pravda

Promatranje klimatske krize kroz leću ljudskih prava umjesto kroz čisto znanstvenu. U središte stavlja ljude i zajednice najosjetljivije na utjecaj klimatskih promjena.

COP26

26. konferencija UN-a o klimatskim promjenama koja će se održati u Glasgowu od 1. do 12. studenoga 2021. COP ( Conference of the Parties). Okupit će svjetske čelnike kako bi se dogovorili koje radnje treba poduzeti za postizanje ciljeva Pariškog sporazuma i Okvirne konvencije UN-a o klimatskim promjenama.

Energetska mješavina

Različiti izvori energije koji se koriste u zemljopisnoj regiji i u kojim omjerima, često se dijele na obnovljive (poput vjetra, sunca i plima i oseka) i neobnovljive (poput plina i ugljena).

Prijelaz energije

Pomak globalnog energetskog sektora s proizvodnje i potrošnje energije utemeljene na fosilnim gorivima na obnovljivu energiju.

Brza moda

Jeftina, često nekvalitetna odjeća koju brzo proizvode maloprodajni trgovci kao odgovor na najnovije trendove. Takva odjeća se brzo odbacuje, a za njezinu proizvodnju troše se resursi, dakle stvara zagađenje. 

tragedija 330 slonova uginulo zbog cijanobakterije koja se pojavila zbog klimatskih promjena?

Globalno zatopljenje

Postupno povećanje Zemljine temperature uzrokovane povećanom razinom stakleničkih plinova poput CO2, CFC-a i drugih zagađivača koji apsorbiraju infracrveno zračenje.

Zeleno pranje

Dezinformacije koje je proizvela organizacija za predstavljanje ekološki odgovorne javne slike.

IPCC

UN-ov međuvladin panel o klimatskim promjenama. Stvoren je kako bi pružio političarima redovite znanstvene procjene o klimatskim promjenama, njihovim implikacijama i potencijalnim budućim rizicima te iznio mogućnosti prilagodbe i ublažavanja.

Smanjenje

Radnje na ograničavanju globalnog zagrijavanja smanjenjem ljudskih emisija stakleničkih plinova u atmosferu i smanjenjem njihovih koncentracija. Električni automobili oblik su ublažavanja klimatskih promjena jer smanjuju ljudsku emisiju CO2

NDC-ovi

Nacionalno utvrđeni doprinosi svih potpisnica Pariškog sporazuma. To su nacionalni klimatski planovi koji ističu klimatske akcije, uključujući ciljeve, politike i mjere usmjerene na smanjenje klimatskih promjena.

Neto nula / apsolutna nula / neutralnost ugljika

Svi su uvjeti za to ispunjeni ako je količina emisije CO2 koja se godišnje oslobađa nula ili negativna.

COP25 6 zemalja koje opstruiraju zaustavljanje globalnog zagrijavanja

Pariški sporazum

Pravno obvezujući međunarodni ugovor o klimatskim promjenama koji je usvojilo 196 stranaka na COP21 u Parizu 2015. godine. Cilj mu je ograničiti globalno zagrijavanje na ispod 2 stupnja Celzijeva, po mogućnosti na 1,5 stupanj Celzijev, ispod predindustrijske razine kako bi se izbjegle katastrofalne posljedice klimatskih promjena. Svakih pet godina države moraju podnijeti svoje planove za klimatske akcije (NDC), a 2020. morale su podnijeti dugoročni plan.

UNFCCC

Okvirna konvencija Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama međunarodni je ugovor o okolišu koji se bavi klimatskim promjenama. Potpisale su ga 154 države na summitu u Rio de Janeiru 1992. godine s ciljem stabilizacije koncentracije stakleničkih plinova kako bi se spriječilo opasno miješanje čovjeka u klimatski sustav.

Posjeti missZDRAVA.hr