Novi izum: Mjehurići 'love' plastiku i sprečavaju njezin put do oceana

The Great Bubble Barrier/Facebook
Plastika je posvuda, a prema Ocean Conservancy, oko 8 milijuna metričkih tona plastike uđe u naše oceane svake godine, povrh procijenjenih 150 milijuna metričkih tona koji trenutno kruže našim morima i oceanima.
Vidi originalni članak

Prema trenutačnim podacima i razvoju, očekuje se da će plastika nadmašiti broj svih riba u moru do 2050. godine.

Ogromna količina plastike, koja nije biorazgradiva, na brojne načine prijeti životu pod vodom. S obzirom na porast odlaganja plastike u ocean, nekoliko startup firmi širom svijeta poduzima određene mjere za borbu protiv navedenog problema, prenosi The Guardian.

Miss(ija) bez plastike Napustio posao kako bi mogao čistiti rijeku od plastike

Barijera mjehurića sakuplja plastiku

Nedavno je prva Bubble Barrier postavljena u Amsterdamu, u nastojanju da grad postane svjetski pionir u borbi protiv plastičnog onečišćenja.

Bubble Barrier zapravo je "zavjesa" mjehurića zraka, koji nastaju prolaskom zraka kroz cijev na dnu kanala. Dižući se s dna, mjehurići formiraju struju koja plastiku dovodi do površine vode.

Zbog dijagonalnog smještanja, Bubble Barrier koristi prirodni tok za usmjeravanje plastike u sustav sakupljanja plastike postavljen na rijeci.

Tvrtka odgovorna za Bubble Barrier tvrdi da on radi 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu i ne utječe na divlje životinje.

Ovaj startup predvođen ženama osnovalae su Anne Marieke Eveleens, Francis Zoet i Saskia Studer 2017. godine u Amsterdamu

The Ocean Cleanup Izum na solarni pogon skuplja plastiku u rijekama prije nego što dođe do oceana

Organizacija koja upravlja svim pitanjima vode u gradu Amsterdamu, Waternet, inače dnevno sakupi 3.500 kg otpada. U godinu dana organizacija uspije ukloniti oko 42.000 kilograma plastike.

Posjeti missZDRAVA.hr